Нова година с Lupa.bg: Кейк с яйчен ликьор и кафе

за 10 парчета, 80 мин

Кухня
09:42 - 29 Декември 2019
2831
Нова година с Lupa.bg: Кейк с яйчен ликьор и кафе

Продукти

200 г масло

200 г захар

1 щипка сол

4 яйца

300 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

180 мл айер ликьор - яйчен ликьор

3 ч.л. разтворимо кафе на прах или какао

2 с.л. прясно мляко

80 г пудра захар

 

Приготвяне

Маслото, захарта и щипката сол се разбиват на пяна.

Добавят се яйцата едно по едно и се разбърква интензивно.

Прибавят се смесените брашно и бакпулвер и се разбърква на гладко тесто, като се налива и 150 мл айер ликьор.

Кафето се смесва с прясното мляко и се разбърква с 1/3 от тестото.

½ от жълтото, неоцветено тесто се сипва във форма с хартия за печене. Върху него се разстила кафявото оцветено тесто. Най-отгоре – останалата ½ от жълтото тесто. Минава се с вилица спираловидно през цялото тесто за мраморен ефект.

Пече се в загрята фурна на 175 градуса 50 мин. Изважда се от фурната и се оставя във формата 10 мин. Изважда се от формата и се оставя да изстине.

Пудрата захар се разбърква с останалия яйчен ликьор. Глазурата се разстила върху кейка.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".

Отново само за 1 лев.