Нова година с Lupa.bg: Кейк с яйчен ликьор и кафе
за 10 парчета, 80 мин
Продукти
200 г масло
200 г захар
1 щипка сол
4 яйца
300 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
180 мл айер ликьор - яйчен ликьор
3 ч.л. разтворимо кафе на прах или какао
2 с.л. прясно мляко
80 г пудра захар
Приготвяне
Маслото, захарта и щипката сол се разбиват на пяна.
Добавят се яйцата едно по едно и се разбърква интензивно.
Прибавят се смесените брашно и бакпулвер и се разбърква на гладко тесто, като се налива и 150 мл айер ликьор.
Кафето се смесва с прясното мляко и се разбърква с 1/3 от тестото.
½ от жълтото, неоцветено тесто се сипва във форма с хартия за печене. Върху него се разстила кафявото оцветено тесто. Най-отгоре – останалата ½ от жълтото тесто. Минава се с вилица спираловидно през цялото тесто за мраморен ефект.
Пече се в загрята фурна на 175 градуса 50 мин. Изважда се от фурната и се оставя във формата 10 мин. Изважда се от формата и се оставя да изстине.
Пудрата захар се разбърква с останалия яйчен ликьор. Глазурата се разстила върху кейка.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.