Нова година с Lupa.bg: Кисело зеле с бекон , ябълки и хвойна

за 4 порции

Кухня
10:54 - 27 Декември 2019
2929
Нова година с Lupa.bg: Кисело зеле с бекон, ябълки и хвойна

Продукти

1 глава лук

3 с.л. зехтин или олио

1-2 ч.л. захар

250 мл месен бульон или зелев сок

600-700 г кисело зеле

8 плодчета хвойна или бахар

1 дафинов лист

2 големи парчета пушен бекон – около 500 г общо

2 ябълки

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Лукът се наситнява и се запържва на средна температура в загретия зехтин или олио. Поръсва се със захарта и се карамелизира до светло кафяво.

Сипва се бульонът или зелевият сок. Добавя се зелето, нарязано на ленти и се разбърква.

Прибавят се дафиновият лист и зрънцата хвойна, леко натиснати с широката страна на нож.

Двете парчета бекон се мушват в зелето – да са покрити.

Къкри по капак на котлона или във фурната 50 мин. на умерена температура.

Ябълките се разполовяват и се почистват от семето. Слагат се върху зелето на 30-ата минута с разрязаното надолу. Поръсва се със сол и черен пипер.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".

Отново само за 1 лев.