Нова година с Lupa.bg: Кисело зеле с бекон , ябълки и хвойна
за 4 порции
Продукти
1 глава лук
3 с.л. зехтин или олио
1-2 ч.л. захар
250 мл месен бульон или зелев сок
600-700 г кисело зеле
8 плодчета хвойна или бахар
1 дафинов лист
2 големи парчета пушен бекон – около 500 г общо
2 ябълки
сол и черен пипер
Приготвяне
Лукът се наситнява и се запържва на средна температура в загретия зехтин или олио. Поръсва се със захарта и се карамелизира до светло кафяво.
Сипва се бульонът или зелевият сок. Добавя се зелето, нарязано на ленти и се разбърква.
Прибавят се дафиновият лист и зрънцата хвойна, леко натиснати с широката страна на нож.
Двете парчета бекон се мушват в зелето – да са покрити.
Къкри по капак на котлона или във фурната 50 мин. на умерена температура.
Ябълките се разполовяват и се почистват от семето. Слагат се върху зелето на 30-ата минута с разрязаното надолу. Поръсва се със сол и черен пипер.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.