НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД: Китай каза тежката си дума за войната в Украйна

Актуални новини
19:00 - 24 Февруари 2022
16495
НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД: Китай каза тежката си дума за войната в Украйна

Китай "разбира безпокойствата" на Русия в сферата на сигурността, каза днес китайският външен министър Ван И на руския си колега Сергей Лавров няколко часа след началото на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

„Китай винаги е уважавал суверенитета и териториалната цялост на всички държави“, каза Ван, според стенограма от телефонния разговор, публикуван от неговото министерство същата вечер. „В същото време ние също така констатирахме, че украинският въпрос има специална и сложна история. Ние разбираме разумните опасения за сигурността на Русия“, каза той.

"Състоя се обмен на мнения по актуалната ситуация в Източна Украйна в контекста на признаването от Русия на Донецка и Луганска народни републики и на решението на руския президент Владимир Путин в отговор на искането на ДНР и ЛНР (за защита) и с одобрението на Съвета на федерацията на Федералното събранието на Руската федерация за специална военна операция с цел защита на хората, включително стотици хиляди руски граждани, от реална заплаха за живота и сигурността им, произтичаща от сегашните украински власти, които не спират опитите силово да решат "проблема с Донбас", съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Освен това министрите са изразили общо мнение, че причина за актуалната криза е станал поощряваният от САЩ и техните съюзници отказ на Киев от прилагане на Минските споразумения, одобрени от Съвета за сигурност на ООН.

На срещата беше подчертано също така, "че Русия и Китай настояват за необходимостта всички държави да зачитат принципа за неделимостта на сигурността". Руското външно министерство отбеляза, че двете страни са обсъдили и хода на реализацията на договореностите за руско-китайска среща на най-високо ниво на 4 февруари.

Руският президент Владимир Путин започна инвазия в Украйна днес с въздушни удари и навлизане на сухопътни сили от няколко посоки, като няколко часа по-късно украинските власти съобщиха, че първоначалният брой на жертвите е над 50, включително повече от 20 цивилни.

През последните седмици Москва поиска от Запада гаранции за своята сигурност, по-специално обещание, че Украйна няма да се присъедини към НАТО. В началото на месеца, по време на посещението на Путин в Пекин по повод откриването на Зимните олимпийски игри, двете страни заявиха, че са "против всяко бъдещо разширяване на НАТО".

Китай е в дипломатически деликатно положение по въпроса за конфликта в Украйна. Пекин не желае да се противопоставя пряко на Русия, приятелска страна, с която споделя враждебност към САЩ. Китай обаче също не желае да изглежда като страна, подкрепяща инвазията в Украйна.

„Китай следи отблизо последните събития“, каза Хуа Чунин, говорителка на китайското министерство на външните работи, следобед, но отказа да определи атаката като „инвазия“. „Призоваваме всички страни да проявят сдържаност, за да предотвратят излизането на ситуацията извън контрол“, каза тя на пресконференция.

Без да осъжда Москва, Хуа запази основните си атаки срещу САЩ, обвинявайки ги, че са доставяли боеприпаси на Киев, и че са нахлули в Ирак и Афганистан в миналото. Тя сякаш омаловажи сериозността на ситуацията на терен, поставяйки под въпрос съобщенията за жертви и изтъквайки, че руското министерство на отбраната е обещало да не атакува украинските градове. Тя не беше в състояние да коментира необоснованото обвинение в "геноцид" на рускоезичното население, издигнато от Москва, за да оправдае инвазията си в Украйна.


На снимката горе: Китайският външен министър Ван И