Ориенталско ароматно оцетено говеждо/телешко
за 4 порции, 150 мин
Продукти
800 г говждо/телешко месо без кост
2 червени люти чушлета или 1 малка червена сладка чушка
2 карамфилчета
2 см пръчка канела
1 шушулка кардамон
1 ч.л. зърна черен пипер
1 ч.л. семена кимион
1 ч.л. семена корандър
2 с.л. препържено масло
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 ч.л. настърган джинджифил
2 домата, 1 ч.л. кафява захар
600 мл телешки бульон
50 мл оцет, сол
1 лайм или лимон
магданоз
Приготвяне
Месото се нарязва на хапки. Доматите се нарязват на кубчета.
Карамфилът, канелата, черният пипер, зрънцата кардамон, кимионът и кориандърът се счукват заедно или се смилат.
Подправките се разбъркват с оцета и се маринова месото, като престоява около 2 часа.
Обеленият лук се наситнява и се запържва до златисто кафяво в загрятото масло.
Добавят се обеленият и наситнен чесън, джинджифилът, нарязаните люти чушлета, доматите, кафявата захар и се сотира всичко още 2 мин.
Прибавя се месото с маринатата и бульона.
Захлупва се и се готви на тих огън към 2 часа до пълно омекване на месото. Ако е необходимо, по време на готвенето може да се добави малко вода.
Накрая се овкусява със сол и сока от ½ лайм. Поръсва се с магданоз и се гарнира с резенчета лайм.
Рецептата е идеална за всякакъв дивеч, както и за питомен заек.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете новия брой с акцент "Свежо зелени летни сарми".