Ориенталско ароматно оцетено говеждо/телешко

за 4 порции, 150 мин

Кухня
10:06 - 04 Август 2019
2726
Ориенталско ароматно оцетено говеждо/телешко

Продукти

800 г говждо/телешко месо без кост

2 червени люти чушлета или 1 малка червена сладка чушка

2 карамфилчета

2 см пръчка канела

1 шушулка кардамон

1 ч.л. зърна черен пипер

1 ч.л. семена кимион

1 ч.л. семена корандър

2 с.л. препържено масло

2 глави лук

4 скилидки чесън

1 ч.л. настърган джинджифил

2 домата, 1 ч.л. кафява захар

600 мл телешки бульон

50 мл оцет, сол

1 лайм или лимон

магданоз

 

Приготвяне

Месото се нарязва на хапки. Доматите се нарязват на кубчета.

Карамфилът, канелата, черният пипер, зрънцата кардамон, кимионът и кориандърът се счукват заедно или се смилат.

Подправките се разбъркват с оцета и се маринова месото, като престоява около 2 часа.

Обеленият лук се наситнява и се запържва до златисто кафяво в загрятото масло.

Добавят се обеленият и наситнен чесън, джинджифилът, нарязаните люти чушлета, доматите, кафявата захар и се сотира всичко още 2 мин.

Прибавя се месото с маринатата и бульона.

Захлупва се и се готви на тих огън към 2 часа до пълно омекване на месото. Ако е необходимо, по време на готвенето може да се добави малко вода.

Накрая се овкусява със сол и сока от ½ лайм. Поръсва се с магданоз и се гарнира с резенчета лайм.

Рецептата е идеална за всякакъв дивеч, както и за питомен заек.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете новия брой с акцент "Свежо зелени летни сарми".