Оризов пудинг с вишни

за 4 порции, 50 мин

Кухня
09:18 - 18 Януари 2020
4214
Оризов пудинг с вишни

Продукти

100 г ориз

400 мл прясно мляко

2 щипки сол

1 ч.ч. вишни без костилките – може замразени или от компот

3 с.л. царевично нишесте

2 яйца

5-6 с.л. захар

1 ч.л. масло

1 портокал

 

Приготвяне

Оризът се сварява в прясното мляко с 1 щипка сол с често разбъркване на тих огън.

Маха се от котлона, покрива се и се оставя да набъбне още и да се охлади.

Вишните се кипват с половината захар, като леко се натискат да се отдели сок и се ароматизират с настъргана портокалова кора.

Прибавя се нишестето, разтворено в портокаловия сок.

Сместа се разпределя в огнеупорни малки купички или в една голяма.

Белтъците се разбиват на сняг с другата щипка сол. Прибавят се към ориза.

Добавят се разбитите жълтъци с останалата захар.

Разбърква се всичко внимателно и се разпределя върху вишните.

Отгоре се слагат парченца масло.

Пече се до златиста коричка в загрята умерена фурна.

Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.