Оризов пудинг с вишни
за 4 порции, 50 мин
Продукти
100 г ориз
400 мл прясно мляко
2 щипки сол
1 ч.ч. вишни без костилките – може замразени или от компот
3 с.л. царевично нишесте
2 яйца
5-6 с.л. захар
1 ч.л. масло
1 портокал
Приготвяне
Оризът се сварява в прясното мляко с 1 щипка сол с често разбъркване на тих огън.
Маха се от котлона, покрива се и се оставя да набъбне още и да се охлади.
Вишните се кипват с половината захар, като леко се натискат да се отдели сок и се ароматизират с настъргана портокалова кора.
Прибавя се нишестето, разтворено в портокаловия сок.
Сместа се разпределя в огнеупорни малки купички или в една голяма.
Белтъците се разбиват на сняг с другата щипка сол. Прибавят се към ориза.
Добавят се разбитите жълтъци с останалата захар.
Разбърква се всичко внимателно и се разпределя върху вишните.
Отгоре се слагат парченца масло.
Пече се до златиста коричка в загрята умерена фурна.
Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.