Осъден фарма бос иска да разработва лек срещу коронавируса

Мартин Шкрели е в затвора за измама на инвеститори на стойност $10 млн.

Новини
15:02 - 08 Април 2020
2445
Осъден фарма бос иска да разработва лек срещу коронавируса

Изпълнителният директор на фармацевтичната компания Turing Pharmaceuticals Мартин Шкрели поиска да бъде освободен от затвора, за да може да работи за намирането на лекарство за коронавируса, пише изданието Business Insider, цитирано от money.bg.

Шкрели, биотехнологичният предприемач, излежал 7 години затвор за измама на инвеститори на стойност 10 милиона долара, поиска временно освобождаване за три месеца чрез научен материал, публикуван на уебсайта на фармацевтичната му компания.

Той казва, че това ще му позволи да помогне за разработването на лек за COVID-19.

"Като успешен фармацевтичен предприемач,и със няколко закупени компании, аз съм един от малкото ръководители, които имат опит във всички аспекти на развитието на лекарства от създаването на молекули и създаването на хипотези, до предклинични оценки и демонстрация на клинични изпитвания, глобална логистика и внедряване на лекарства", се казва в изявлението.

Шкрели, който спечели печална известност, след като повиши цената на животоспасяващото лекарство, което лекува СПИН Daraprim от 13,50 долара на таблетка за 750 долара, заяви в писмото си, че "реакцията на фармацевтичната индустрия към COVID-19 е недостатъчна".

"Всички биофармацевтични компании трябва да реагират с всички ресурси за борба с тази спешна ситуация на здравето".

Шкрели е държан във федерален затвор в Пенсилвания, а освобождаването му е насрочено за 2023 г., съобщава New York Post.

Той нарече себе си "граждански учен" в наскоро публикувания си научен труд, казвайки, че няма да очаква да печели "по никакъв начин или форма" от евентуално лечение на коронавирус.

Адвокатът на Шкрели, Бенджамин Брафман, заяви пред Newsweek, че планира официално да поиска скоро среща.

"Г-н Шкрели е подготвил предложение за изследвания на коронавирус, което, ако е точно, би могло да помогне на учените и лекарите да разберат по-добре как да се справят с коронавируса, който заразява толкова много хора", каза той. "Ще поискаме тримесечно освобождаване, за да може той да направи изследванията си в лаборатория под строг надзор."