От 40 до 120 лв. за COVID преглед по телефона

Специалисти отговарят на въпроси по чат

Здраве
21:38 - 20 Септември 2021
4604
От 40 до 120 лв. за COVID преглед по телефона

Лекари от различни специалности предлагат онлайн прегледи за COVID-19. Средно 40 лв. струва да зададем въпрос на медик и да бъдем консултирани по телефона.

Това се случва чрез специално приложение. В него специалисти отговарят на въпроси по чат. За целта предварително трябва да се заплати определена от лекаря сума. След това в рамките на ден той ще отговори на запитването, като дори може да изпише и лекарства. Веднъж заплатеният преглед дава възможност за допълнителни въпроси в рамките на 20 дни.

Близо двеста медици от цялата страна предлагат подобни услуги. Сред тях има специалисти по инфекциозни болести, УНГ, офталмолози, нефролози, дерматолози, съдови хирурзи, пулмолози, кардиолози, ендокринолози, педиатри, семейни лекари и др. Част от тях са включили възможност и за видеоконсултации след предварително записване на час. Цената за преглед по телефона започва от 20 лв. и стига до над 120 лв.

Началникът на катедра „Инфекциозни болести“ към ВМА проф. Георги Попов също предлага съвети по телефона. Консултацията с него е на цена от 60 лв., а професорът е първи по оценка на пациентите. 

Не само лекарите предприемат иновативни подходи насред пандемията. Медицински център пусна пакети за 24-часово наблюдение на заразени, които са оставени на домашно лечение. Офертата за 5 дни включва ваучер на стойност 45 лв. и доплащане на 190 лв. при получаване на специално устройство за мониториране. Чрез него се измерват в реално време пулс, дишане, кръвно налягане, кислородна сатурация и телесна температура. Центърът предлага и по-продължително наблюдение, като цената се увеличава. Така например за 15 дни ваучерът излиза 120 лв., а доплащането е 490 лв. През цялото това време обаче пациентът се проследява денонощно от професионален медицински екип, базиран в Телемедицинска клиника. При необходимост се изписва допълнителна медикаментозна терапия или се оказва съдействие за хоспитализация. Лекарите ежедневно дават и обратна връзка на пациента за неговото състояние. В края на лечението се издават препоръки за допълнителни изследвания и консултации, както и таблица с промяната на проследяваните жизнени показатели, съобщава Монитор.