Пълнена ряпа с пилешко рагу
за 4 порции, 30 мин
Продукти
8 едри глави ряпа
400 г пилешко филе
400 г зелени аспержи или зелен фасул
350 г моркови
1 глава лук
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. брашно
200 мл зеленчуков бульон
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
листенца зелена целина
сол и черен пипер
Приготвяне
Почистените аспержи и моркови се нарязват напречно на парчета – 1-2 см. Обеленият лук се наситнява.
Ряпата се обелва и се отрязват капачета. Издълбава се вътрешността и издълбаното се нарязва на тънки парченца.
Пилешкото филе се нарязва на хапки. Запържва се до златисто в загретия зехтин или олио и се изважда.
В същата мазнина се задушават 2-3 мин. заедно лукът, морковите и парченцата издълбана ряпа.
Поръсва се брашното, разбърква се на котлона и се деглазира с бульона и сметаната - да заври.
Добавят се аспержите и къкри 5-7 мин., докато зеленчуците омекнат, но да останат леко хрупкави.
Подправя се с наситнените листа зелена целина, черен пипер и сол.
Прибавя се пилешкото месо и се разбърква.
Издълбаните глави ряпа се бланшират за 2-3 мин. във вряща подсолена вода, варят се 1 мин. под капак до леко да омекнат и се отцеждат.
Сварената ряпата се пълни с пилешко-зеленчуковото рагу.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.