Пълнени чушки с леща

за 2 порции, 65 мин

Кухня
08:44 - 24 Февруари 2020
8693
Пълнени чушки с леща

Продукти

4 големи чушки

1-2 глави лук

3-4 скилидки чесън

150 г леща по избор

1 стрък праз

1-2 моркова

1 филийка корен целина

300 мл доматен сок

1-2 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. къри на прах

2 с.л настъргано жълто сирене по избор – може кашкавал

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Обелените моркови и целина се нарязват на кубчета. Празът се нарязва на тънки пръстени.

Чушките се изчистват от семето, като капачетата с дръжката се запазват.

Лукът и чесънът се запържват около 1 мин. в загретия зехтин или олио.

Добавят се целината и празът и се задушава около 10 мин. Сипва се доматеният сок.

Прибавя се лещата и къкри на котлона под капак около 20 мин.

Подправя се с кърито, сол и черен пипер и със сместа се пълнят чушките.

Каквото остане от плънката се разстила около тях в тавата.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 30 мин. в загрята фурна на 180 градуса.

Поръсва се с жълтото сирене и се допича само да се разтопи.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.