Пълнени чушки с леща
за 2 порции, 65 мин
Продукти
4 големи чушки
1-2 глави лук
3-4 скилидки чесън
150 г леща по избор
1 стрък праз
1-2 моркова
1 филийка корен целина
300 мл доматен сок
1-2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. къри на прах
2 с.л настъргано жълто сирене по избор – може кашкавал
сол и черен пипер
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Обелените моркови и целина се нарязват на кубчета. Празът се нарязва на тънки пръстени.
Чушките се изчистват от семето, като капачетата с дръжката се запазват.
Лукът и чесънът се запържват около 1 мин. в загретия зехтин или олио.
Добавят се целината и празът и се задушава около 10 мин. Сипва се доматеният сок.
Прибавя се лещата и къкри на котлона под капак около 20 мин.
Подправя се с кърито, сол и черен пипер и със сместа се пълнят чушките.
Каквото остане от плънката се разстила около тях в тавата.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 30 мин. в загрята фурна на 180 градуса.
Поръсва се с жълтото сирене и се допича само да се разтопи.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.