Пълнени домати с кускус на скара (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 6 порции, 50 мин

Кухня
08:40 - 31 Август 2021
2827
Пълнени домати с кускус на скара (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

6 едри домата – по около 200 г всеки

200 г кускус

2 с.л. зехтин

50 г кедрови ядки

½ връзка магданоз

1 връзка пресен лук

30 г стафиди

1 ч.л. червен пипер

½ ч.л. канела

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Кипва се 250 мл подсолена вода заедно със зехтина. Маха се от котлона и се добавя кускусът.

Разбърква се и се оставя да набъбне покрит 5 мин.

Кускусът се разрохква с вилица.

 

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто.

 

 

Магданозът се наситнява. Пресният лук се нарязва на пръстенчета.

 

 

Смвсва се кускусът с кедровите ядки, магданоза, пресения лук, стафидите, червения пипер и канелата. Подправя се със сол и черен пипер.

Отрязват се капачета на доматите и се издълбава сърцевината.

 

 

Вътрешността на доматите се поръсва със сол и черен пипер. Напълват се с кускуса и се слагат капачетата.

  

Пълнените домати се пекат на скара върху алуминиево фолио 10 мин., като се захлупват с метална купа. Може да се запекат по същия начин на оребрен тиган или без капак във фурната.