Пълнени домати с кускус на скара (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 6 порции, 50 мин
Продукти
6 едри домата – по около 200 г всеки
200 г кускус
2 с.л. зехтин
50 г кедрови ядки
½ връзка магданоз
1 връзка пресен лук
30 г стафиди
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. канела
сол и черен пипер
Приготвяне
Кипва се 250 мл подсолена вода заедно със зехтина. Маха се от котлона и се добавя кускусът.
Разбърква се и се оставя да набъбне покрит 5 мин.
Кускусът се разрохква с вилица.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто.
Магданозът се наситнява. Пресният лук се нарязва на пръстенчета.
Смвсва се кускусът с кедровите ядки, магданоза, пресения лук, стафидите, червения пипер и канелата. Подправя се със сол и черен пипер.
Отрязват се капачета на доматите и се издълбава сърцевината.
Вътрешността на доматите се поръсва със сол и черен пипер. Напълват се с кускуса и се слагат капачетата.
Пълнените домати се пекат на скара върху алуминиево фолио 10 мин., като се захлупват с метална купа. Може да се запекат по същия начин на оребрен тиган или без капак във фурната.