Пълнени гъби с лук и бекон
за 2 порции, 35 мин
Продукти
8 едри пресни печурки
1 ч.ч. заквасена сметана
1 глава лук
80 г пушен бекон
1-2 с.л. наситнен див лук или зелени пера на пресен лук
80 г ементал или друго жълто сирене по избор – може кашкавал
сол и черен пипер
малко масло или зехтин, олио
Приготвяне
Отстраняват се пънчетата на гъбите и се запазват.
Обеленият лук и пънчетата се наситняват. Беконът се нарязва на дребно.
Печурките се слагат с отвора нагоре в намазнена тавичка.
Лукът, пънчетата и беконът се запържват в малко масло или зехтин. Смесват се със заквасената сметана.
Пълнят се гъбите, поръсва се със сол и черен пипер.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса.
Към края гъбите се поръсват с настъргания ементал - да се получи златиста коричка.
Гарнират се със зеления лук.
Вместо с бекон, пълнените гъби могат да се приготвят с шунка, с колбас по избор или с кайма. Както и да се гарнират с прясна билка.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.