Пълнени гъби с лук и бекон

за 2 порции, 35 мин

Кухня
08:26 - 12 Декември 2019
3509
Пълнени гъби с лук и бекон

Продукти

8 едри пресни печурки

1 ч.ч. заквасена сметана

1 глава лук

80 г пушен бекон

1-2 с.л. наситнен див лук или зелени пера на пресен лук

80 г ементал или друго жълто сирене по избор – може кашкавал

сол и черен пипер

малко масло или зехтин, олио

 

Приготвяне

Отстраняват се пънчетата на гъбите и се запазват.

Обеленият лук и пънчетата се наситняват. Беконът се нарязва на дребно.

Печурките се слагат с отвора нагоре в намазнена тавичка.

Лукът, пънчетата и беконът се запържват в малко масло или зехтин. Смесват се със заквасената сметана.

Пълнят се гъбите, поръсва се със сол и черен пипер.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса.

Към края гъбите се поръсват с настъргания ементал - да се получи златиста коричка.

Гарнират се със зеления лук.

Вместо с бекон, пълнените гъби могат да се приготвят с шунка, с колбас по избор или с кайма. Както и да се гарнират с прясна билка.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".

Отново само за 1 лев.