Пълнени картофи с кайма под домати и моцарела
за 10 броя, 60 мин
Продукти
350 г кайма смес или друга по избор
1½ кг картофи
2 малки глави лук
375 г моцарела
8 домата по около 80 г всеки
200 г извара
2 с.л. нарязани орехови ядки
3 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер
1 ч.л. провансалски билки или друг микс по избор
Приготвяне
Картофите, без да се белят, се сваряват за 25-30 мин. Обеленият лук се наситнява.
Моцарелата се нарязва на малки кубчета. Доматите се нарязват на филийки с дебелина около 1 см.
Сварените картофи се обелват. Разполовяват се по дължина и леко се издълбават в средата.
Издълбаното се намачква и се смесва с лука, каймата, изварата, орехите и доматеното пюре. Подправя се със сол, черен пипер и билките.
Пълнят се картофите с връхче. Слага се отгоре по една филийка домат и кубчета моцарела.
Подреждат се в тава с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин. Изключва се фурната и се оставят вътре още 5 мин.
Моцарелата може да се замести с бяло саламурено сирене.