Пълнени картофи с кайма под домати и моцарела

за 10 броя, 60 мин

Кухня
08:41 - 17 Август 2021
2284
Пълнени картофи с кайма под домати и моцарела

Продукти

350 г кайма смес или друга по избор

1½ кг картофи

2 малки глави лук

375 г моцарела

8 домата по около 80 г всеки

200 г извара

2 с.л. нарязани орехови ядки

3 с.л. доматено пюре

сол и черен пипер

1 ч.л. провансалски билки или друг микс по избор

 

Приготвяне

Картофите, без да се белят, се сваряват за 25-30 мин. Обеленият лук се наситнява.

Моцарелата се нарязва на малки кубчета. Доматите се нарязват на филийки с дебелина около 1 см.

Сварените картофи се обелват. Разполовяват се по дължина и леко се издълбават в средата.

Издълбаното се намачква и се смесва с лука, каймата, изварата, орехите и доматеното пюре. Подправя се със сол, черен пипер и билките.

Пълнят се картофите с връхче. Слага се отгоре по една филийка домат и кубчета моцарела.

Подреждат се в тава с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин. Изключва се фурната и се оставят вътре още 5 мин.

Моцарелата може да се замести с бяло саламурено сирене.