Панакота с ягодов сос
за 4 порции, 35 мин
Продукти
400 г течна сметана
1 шушулка ванилия или ванилова захар
50 г захар
3 листа желатин или ½ пакетче на гранули
400 г ягоди
Приготвяне
Сметаната се кипва с ванилията. Къкри около 15 мин. на тих огън, като се разбърква.
Накисва се желатинът в малко студена вода да набъбне. Слага се в сметаната, разбърква се и се маха от котлона.
Сипва се в купички или чаши, изплакнати със студена вода вода, и се оставя да изстине.
Слагат се в хладилника да се желира панакотата.
Ягодите се пасират и пюрето се прецежда. Плодовият сос се разпределя отгоре във всяка чаша.
Гарнира се с парченца ягоди и/или други горски плодове, с листенца прясна мента или босилек.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.