Панакота с ягодов сос

за 4 порции, 35 мин

Кухня
09:45 - 13 Май 2020
2506
Панакота с ягодов сос

Продукти

400 г течна сметана

1 шушулка ванилия или ванилова захар

50 г захар

3 листа желатин или ½ пакетче на гранули

400 г ягоди

 

Приготвяне

Сметаната се кипва с ванилията. Къкри около 15 мин. на тих огън, като се разбърква.

Накисва се желатинът в малко студена вода да набъбне. Слага се в сметаната, разбърква се и се маха от котлона.

Сипва се в купички или чаши, изплакнати със студена вода вода, и се оставя да изстине.

Слагат се в хладилника да се желира панакотата.

Ягодите се пасират и пюрето се прецежда. Плодовият сос се разпределя отгоре във всяка чаша.

Гарнира се с парченца ягоди и/или други горски плодове, с листенца прясна мента или босилек.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.