Първан Симеонов пред Lupa.bg: Общият знаменател на лявото се нарича Румен Радев

Коментар
14:51 - 20 Май 2021
8741
Първан Симеонов пред Lupa.bg: Общият знаменател на лявото се нарича Румен Радев

-Г-н Симеонов, задава се мега коалиция вляво – БСП плюс АБВ, Татяна Дончева и Георги Кадиев...

-Сигурна ли сте в това? Защото на мен повече ми прилича на опит на Дончева да си спазари нещо по-хубаво вътре при Мая. Нещата обикновено така се случват.

-Ако приемем, че е сигурно – това как ще се отрази на изборния резултат, ще има ли разместване?

-Първо, много е рано да мислим за изборния резултат, защото ситуацията е много мъглява. Особено пък като се видя на предните избори колко изненадващи различия са възможни. Но може да има известен символен ефект. Иначе самото АБВ, Кадиев и Дончева няма да донесат кой знае какви гласове. Татяна Дончева има автентична подкрепа, защото тя развива много активен коментаторски образ – тя се беше превърнала в коментатор, не в политик. Съответно това би дало не толкова реали гласове, колкото символен ефект. А това не е малко в днешната ситуация, защото на БСП й трябва някакво гориво, някаква тяга. Още повече, че за съжаление на БСП тя от едната страна може да консолидира нещо, но от другата страна се разпада. Защото текат процеси на отцепвания – идейни звена...

-Жан Виденов?

-Жан Виденов е емблематичен пример. Така че в общи линии ще има известен ефект, но символен – да не се бърка със символичен. Все пак ми се струва, че това с Татяна Дончева още не е финализирано.

Обикновено такива внезапни минавания в друг отбор се правят, когато се опитваш да постигнеш нещичко в твоя отбор, но не го получаваш. Това прилича малко на извиване на ръце.

Това са класически коалиционни неща – при патриотите сме ги гледали страшно много, така че би трябвало да са ни известни вече. Аз докато не видя Дончева нещо да каже – не бих искал да коментирам.

-Защо само Мая Манолова остава изолирана от тази коалиция?

-Толкова центрове на лявото се появиха, че какво означава изолиран? Както днес е изолиран, така утре ще отиде при някой друг, другиден пък някой ще се отцепи... Лявото започна да прилича на дясното в България – едно време всеки ден си говорехме защо се цепи дясното. Е, дясното спря да се цепи, защото окончателно се оформиха два центъра – един либерален и един консервативен, т.е., един градски космополитен и един малко по-балкански, известни като „Демократична България” и ГЕРБ. Явно е време и лявото да се поизбистри малко, защото преходът отдавна свърши,  преходното ляво трябва да си отиде заедно с него и да дойде някакво ново ляво.

Но, знаете ли, сумарният резултат от цялото това роене е, че накрая човек, като се озърне, ще потърси един остров на авторитет в лявото, едно обединяващо звено и не съм сигурен, че ще се сети точно за Корнелия Нинова, Мая Манолова или някой друг, а ще се сети за Румен Радев.

Колкото повече се надребнява разговорът вляво, толкова повече погледът търси някакъв общ знаменател. И за момента общият знаменател – не само на лявото в България, а въобще на всички анти-ГЕРБ сили – се нарича Румен Радев.

-Според Михаил Мирчев чрез тази предстояща голяма коалиция вляво на практика ДПС овладява БСП. Чрез Първанов, Румен Петков, Кадиев. Вие виждате ли подобен задкулисен план?

-Не, аз разсъждавам по-скоро в обществени образи, в обществена тежест. Като гледам как всички влиятелни фактори на българския политически терен по-скоро в момента гледат да са в добри отношения с новата администрация в Щатите, някакси по-скоро на този процес бих обърнал внимание. Къде БСП се слага на картата Изток-Запад.

С доближаването на Първанов например – малко повече на изток, с доближаването на Дончева – малко повече на запад. По тоя вектор не виждам голяма промяна.

По другия вектор – кръгът КОЙ или кръгът Капитал, също не виждам голяма промяна. Защото Татяна Дончева е по-скоро протестър, а Румен Петков е по-скоро представител на статуквото. Така че пак няма голяма промяна. А това с ДПС – аз вече не съм сигурен кое точно е ДПС? Онова, което беше икономическо крило на ДПС, вече не е точно това. А що се отнася до политическото крило – то си е ДПС, не виждам как ДПС влиза в БСП, това са стари разговори. Помните ли как Кирил Добрев и Корнелия Нинова се обвиняваха един друг, че са човекът на Пеевски в БСП? И накрая се оказа, че нищо от това не е релевантен разговор. Аз тези ченгеджийски работи не ги обичам, аз гледам на преден план какво ще имаме – на преден план ще имаме една малко по-ярка БСП, която ще губи структури, ще губи хора, но пък от другата страна ще печели някакви символи, някакъв образ.