Първо в Lupa.bg: България пита съда за пакет "Мобилност"

Новини
15:42 - 04 Април 2019
1398
Първо в Lupa.bg: България пита съда за пакет "Мобилност"

Българското правителство умува дали да сезира съда на Евросъюза в Люксембург заради старта по приемането на поправките в пакет "Мобилност", научи Lupa.bg. По наша информация заради текстовете, които днес евродепутатите приеха от общо над 1600 поправки, предложени по плана на френския президент Еманюел Макрон, България има право да суспендира влизането им в сила и да ги оспори на по-висша инстанция.

Вотът в пленарната зала на Брюксел днес е повече от скандален заради опит на мнозинството да попречи и на нашите, а и на чужди пратеници там да възразят по начина, по който се приемат текстовете. По-късно и Ангел Джамбазки от ВМРО заяви, че процедурата е била нарушена поне няколко пъти, като на българските евродепутати не е била дадена възможност да гласуват собствените си предложения. "Това е абсолютен диктат. Протестирахме, но те не се съобразиха", коментира той. Според него има вратичка именно тези процесуални нарушения да станат повод да се иска произнасяне от съда в Люксембург. Все пак Джамбазки таи надежда, че пакет "Мобилност" няма да бъде приет в тази сесия на ЕП и доразглеждането му ще остане за новата порция евродепутати.

Иначе днес европейските народни представители решиха да гласуват по няколко от ключовите промени, касаещи тираджиите - да не могат да спят по кабините си, да се връщат задължително в страните си на всеки 4 седмици и командировъчните им да се определят от изпращащата ги държава, без значение какви са разлики във възнагражденията в рамките на ЕС.

"Половината европейски представители са против това законодателство. Това показва, че ЕП е разделен. Няма как едно такова законодателство да бъде прието. Видна е арогантността на част от западните ни колеги, те разделят ЕС съгласно своите егоистични държавни интереси. Това е нередно. Съвсем очевидни са нуждите от промени в ЕП", каза още Джамбазки, цитиран от БНР.