Първо в Lupa.bg: Цветанов прие условията на Борисов, отива си

Зам.-председателят на ГЕРБ напуска парламента и освобождава 3 поста

Политика
13:09 - 27 Март 2019
4044
Първо в Lupa.bg: Цветанов прие условията на Борисов, отива си

Цветан Цветанов в крайна сметка е склонил да поеме вина за скандала с евтиния апартамент и да се оттегли от постовете си. Той е приел всички условия на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, разкриват източници от ГЕРБ.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ току-що кацна от Америка с полет на „Луфтханза” от Мюнхен. Очаква се до минути той да говори пред медиите, които го чакат на Летище София.

Късно снощи вечерта Цветанов се е съгласил да подаде оставка от всички постове като народен представител и да напусне парламента. За това Lupa.bg съобщи пръв още онзи ден.

Решението на Борисов е заместикът му да освободи три поста - като председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, като председател на парламентарната група на ГЕРБ и като депутат. Цветанов остава зам.-председател на партията и председател на предизборния щаб. Той пряко ще отговаря за кампанията за европейските избори, която стартира до дни.

В последните няколко дни Борисов и Цветанов са разговаряли по телефона многократно. Първоначано Цветанов не е искал да напуска и твърдял, че е напълно невинен, което смяталда докаже в съда. В крайна сметка премиерът е успял да го убеди, че съхраняването на ГЕРБ и стабилността в държавата са над всичко. Социологически проучвания вече отчели, че скандала е смъкнал над 3% от доверието в партията. Цветанов е премислил и се е отказал от първоначалните си намерения да активира структури в партията и депутати, които да го подкрепят. „Война в ГЕРБ няма да има, противоречията са изгладени", заявиха  високопоставени изтоници от партията. 

Цветанов сам ще поиска банковите му сметки да бъдат отворени и Антикорупционната комисия да започне проверка на доходите му.

Очаквайте подробности по-късно в Lupa.bg