Първо в Lupa.bg: Фори Светулката прави бдение за спасение на България

Ексклузивно
22:17 - 08 Декември 2021
10289
Първо в Lupa.bg: Фори Светулката прави бдение за спасение на България

Легендарният духовник от зората на демокрацията Христофор Събев прави бдение за спсение на България и за избавление от ковид-19 на 10 декември, петък, от 18,30 часа на мястото на бившия мавзолей на площад "Александър Батенберг", научи Lupa.bg. Бдението ще бъде своеобразна молитва и за успешно преодоляване на политическата криза. С него ще се отбележи и 32-та годишнина от първото бдение за демокрация.

"Двама души да дойдат, бдение ще има. Припомням, че в традицията на бденията хората си носеха свещи и по време на молитвата ги палеха. Това сега е по желание", написа във фейсбук социологът и един от основателите на СДС Петко Симеонов.

В първите години след падането на комунизма йеромонах Христофор Събев събираше стотици хиляди на жълтите павета в центъра на София със своите молитвени бдения със свещи. Той се молеше за бърза, но мирна смяна на тоталитарната система. Оттам дойде и неговият прякор Фори Светулката, който духовникът обаче не харесва. Христофор Събев е един от първите активисти на СДС, дисидент, основател на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на Християнския съюз. Завършва атомна физика в Софийския университет, както и Духовна академия в София. Той е магистър по богословие и доктор по квантова физика.

За разпространение на позиви преди 1989 г. и за нелегални събирания тогавашният йеромонах Христофор е лежал в затвора. Той е участник в работата на Кръглата маса и депутат от СДС в 36-то Народно събрание. През 90-те години по време на разкола в БПЦ бе отлъчен от църквата, тъй като още преди 1989 г. не признаваше патриарх Максим и твърдеше, че е назначен от ДС. Пак през 90-те за кратко емигрира в САЩ. Дядо Христофор е представител на старостилната християнска църква. По думите му той е митрополит Сердикийски и е в каноническа връзка с Гръцката старокалендарна църква. До преди няколко години служеше във великотърновското село Хотница. От няколко години живее в София.

"По време на протестите през 1990 г. нямаше насилие, нямаше такива неща, които описахте. Ние искахме да постигнем една цел – съставяне на наше правителство. Лошото е, че нещата много се измениха. Ние бяхме идеалисти. Сега въпросът се свежда до това – кой ще опапа парите за пандемията, които е приготвил Европейският съюз. Борбата в момента е за това. Нашата борба беше срещу комунизма и тиранията. А сега една мафия се бори срещу друга мафия, като се използва народът", сподели преди година Христофор Събев в интервю за Lupa.bg.

"Прякорът Фори Светулката беше подигравателен и го измисли вестник „Стършел” през 1990 г. Те искаха да ме унижат. Но без да искат налучкаха истината – че аз нося светлина. Хората, които ме следваха в края на 80-те и началото на 90-те, вярваха, че нося светлина на България. Тези, които ме уважават ми викат „Дядо владика” или „Ваше Високопреосвещенство”. Аз усещам кога някой е искрен с мен и кога не и затова не се сърдя на тези, които ме уважават, но същевременно ме наричат Фори Светулката", каза духовникът.