Пържоли с барбекю сос и печени картофи

за 4 порции, 35 мин

Кухня
16:33 - 12 Септември 2019
6326
Пържоли с барбекю сос и печени картофи

Продукти

За пържолите:

4 големи пържоли – свински, телешки, агнешки, 1 скилидка чесън, 3 ч.л. олио, сол и черен пипер.

За картофите:

1 кг по-дребни картофи с еднакъв размер, 5 с.л. слънчогледови семки, 5 с.л. олио, 2 ч.л. едра сол.

За соса:

250 г пасирани домати – пресни или от консерва, 2 с.л. кафява захар, малко червен пипер, 1 ч.л. горчица, лимонов сок на вкус, 5 с.л. кетчуп, 3 с.л. ябълков оцет, 1 ч.л. сос Уорчестър.

 

Приготвяне

Смесват се с енергично разбъркване всички съставки за соса и се оставя на студено.

Повърхността на пържолите от едната страна леко се нарязва с успоредни разрези. Натриват се със счуканата скилидка чесън, смесена с олиото, сол и черен пипер. Покриват се и се оставят на студено да се мариноват поне 1 час.

Картофите, без да се белят, се прорязват от едната страна напречно с гъсти разрези на 2-3 см дълбочина според големината им. Долната част трябва да остане цяла – да се получи ветрило. Всеки картоф се завива в алуминиево фолио.

Пържолите и картофите се слагат да се пекат заедно на барбекюто. Пържолите общо 6-9 мин. с едно обръщане.

Картофите продължават да се пекат около 40 мин., като се обръщат няколко пъти.

През това време се запичат семките и се смесват с олиото. Поливат се изпечените картофи и се поръсват с едрата сол.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Лятна свежа лазаня с много зарзават в 5 варианта" и "Как се прави чисто черен сладолед".