Пържоли със сос беарнез
за 4 порции, 120 мин
Продукти
4 големи пържоли - телешки, свински, пилешки от бут
4 с.л. масло
8 клонки мащерка
200 мл бяло вино
2 с.л. оцет
1 ч.л. сух естрагон или друга билка
150 г масло за соса
3 жълтъка
черен пипер на зърна
смлян черен пипер
сол
Приготвяне
Пържолите се натриват със сол и черен пипер и се оставят малко да се овкусят на хладно.
Изпържват се в разтопеното масло - 4 с.л., от двете страни на силен огън до златисто кафяво.
Изваждат се от тигана и се поставят в тава с хартия за печене. Върху пържолите се подреждат клонките мащерка.
Пекат се в предварително загрята по-слаба фурна – около 100 градуса, на най-ниския рафт. Ако са телешки - 2-3 часа, ако са свински - 1-2 часа, пилешките - до 1 час.
Бялото вино и оцетът се смесват с черен пипер на зърна и естрагона, кипва и ври на среден огън, докато течността остане наполовина.
150 г масло се загрява, докато се запържи до светлокафяво. Прецежда се в малка тенджерка.
Добавят се жълтъците и сол, като се разбърква интензивно.
Сипва се прецедената винена течност и се загрява на слаб котлон с разбъркване, докато се посгъсти.
Готовите пържоли се оставят да отпочинат извън фурната около 10 мин. в алуминиево фолио.
Поливат се със соса беарнез, като могат да се нарежат предварително на тънки филийки.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.