Пържоли със сос беарнез

за 4 порции, 120 мин

Кухня
14:05 - 04 Април 2020
6743
Пържоли със сос беарнез

Продукти

4 големи пържоли - телешки, свински, пилешки от бут

4 с.л. масло

8 клонки мащерка

200 мл бяло вино

2 с.л. оцет

1 ч.л. сух естрагон или друга билка

150 г масло за соса

3 жълтъка

черен пипер на зърна

смлян черен пипер

сол

 

Приготвяне

Пържолите се натриват със сол и черен пипер и се оставят малко да се овкусят на хладно.

Изпържват се в разтопеното масло - 4 с.л., от двете страни на силен огън до златисто кафяво.

Изваждат се от тигана и се поставят в тава с хартия за печене. Върху пържолите се подреждат клонките мащерка.

Пекат се в предварително загрята по-слаба фурна – около 100 градуса, на най-ниския рафт. Ако са телешки - 2-3 часа, ако са свински - 1-2 часа, пилешките - до 1 час.

Бялото вино и оцетът се смесват с черен пипер на зърна и естрагона, кипва и ври на среден огън, докато течността остане наполовина.

150 г масло се загрява, докато се запържи до светлокафяво. Прецежда се в малка тенджерка.

Добавят се жълтъците и сол, като се разбърква интензивно.

Сипва се прецедената винена течност и се загрява на слаб котлон с разбъркване, докато се посгъсти.

Готовите пържоли се оставят да отпочинат извън фурната около 10 мин. в алуминиево фолио.

Поливат се със соса беарнез, като могат да се нарежат предварително на тънки филийки.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.