Паста с чесново песто
за 2 порции, 25 мин
Продукти
200 г спагети или друга паста по избор
60 г сурови бадеми или други ядки
80-100 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал
100 г левурда или пресен чесън
120 мл зехтин
сол и черен пипер
Приготвяне
Бадемите се нарязват и се запичат на сух тиган до златисто кафяво.
20-30 г пармезан се нарязва на люспи с белачка, останалият се настъргва ситно.
Бадемите, левурдата или чесънът, настърганият пармезан и зехтинът се пасират. Пестото се подправя със сол и черен пипер.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода. Отцежда се, като се оставя 100 мл от водтата, в която са врени.
С водата се разрежда количестов песто на вкус и се изсипва при пастата. Разбърква се всичко внимателно.
Гарнира се с нарязания на люспи пармезан.
Останалото песто се запазва в бурканче в хладилника за други ястия, като повърхността му трябва да е покрита със зехтин или олио.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.