Паста с чесново песто

за 2 порции, 25 мин

Кухня
09:40 - 26 Март 2020
745
Паста с чесново песто

Продукти

200 г спагети или друга паста по избор

60 г сурови бадеми или други ядки

80-100 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал

100 г левурда или пресен чесън

120 мл зехтин

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Бадемите се нарязват и се запичат на сух тиган до златисто кафяво.

20-30 г пармезан се нарязва на люспи с белачка, останалият се настъргва ситно.

Бадемите, левурдата или чесънът, настърганият пармезан и зехтинът се пасират. Пестото се подправя със сол и черен пипер.

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода. Отцежда се, като се оставя 100 мл от водтата, в която са врени.

С водата се разрежда количестов песто на вкус и се изсипва при пастата. Разбърква се всичко внимателно.

Гарнира се с нарязания на люспи пармезан.

Останалото песто се запазва в бурканче в хладилника за други ястия, като повърхността му трябва да е покрита със зехтин или олио.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.