Паста салата с печени домати и маслини

за 6 порции, 30 мин

Кухня
12:31 - 23 Януари 2025
842
Паста салата с печени домати и маслини

Продукти

400 г паста по избор – по-дребна

50 г стафиди

50 г кедрови ядки – други ядки или семки

2 глави червен лук

50 г зелени или черни маслини - без костилките

4 с.л. песто от босилек – предварително приготвено или готово от бурканче

2 с.л. зехтин

1-2 с.л. оцет

сол и черен пипер

24 чери доматчета или 6 от по-големите домати, разрязани на четвъртинки

250 г моцарела (може да се замени с бяло саламурено сирене)

4 стръка босилек

 

Приготвяне

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.

Стафидите се накисват в малко топла вода. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто.

Обеленият лук се нарязва на фини пръстени. Маслините се нарязват на парченца.

Отцеждат се пастата и стафидите.

Всичко се смесва с пестото, зехтина, оцета, сол и черен пипер.

Доматчетата се запичат на сух тиган или на скара на много висока температура.

Салатата се гарнира с печените домати, моцарелата на кубчета и листенцата босилек.

Вместо стафиди, може да се използва друг сушен плод на парченца – кайсии, сливи, смокини, фурми.