Паста със свински филенца
за 2 порции, 30 мин
Продукти
300 гр свинско бонфиле или пилешко от гърди
2 глави лук
1-2 скилидки чесън
200 г паста по избор
3 с.л. зехтин
4-5 листенца салвия
100 мл шери – може вермут или полусухо бяло вино
40 г масло
сол и черен пипер
Приготвяне
Пастата се сварява ал денте в подсолена вряща вода.
Свинското бонфиле или пилешкото се нарязва на шайби с дебелина около 1-2 см и се поръсват със сол и черен пипер.
Запържва се от двете страни по 3 мин. в 1 с.л. сгорещен зехтин.
Месото се изважда, добавя се останалият зехтин и се запържват обелените и наситнени лук и чесън около 1 мин. Прибавят се листенцата салвия.
Сипва се алкохолът и кипва на силен огън - да се изпари течността наполовина.
Пастата се отцежда, като се оставя около 100 мл от водата.
Течността се изсипва при лука и чесъна и се връща месото. Къкри 2-3 мин.
Маха се от котлона и се добавя маслото с рзабъркване.
Месото със соса се смесва с пастата и се поръсва с черен пипер.
Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.