Паста в червен лучен сос с бекон
за 2 порции, 25 мин
Продукти
3 големи глави червен лук
30 г пушен бекон
1 стрък пресен риган или 2-3 щипки сух риган
½ сухо чили чушле или 1 щипка едър лют червен пипер (може да се замени с 1 свежо люто чушле)
сол
175 г паста по избор
1 ч.л. мед
2 с.л. обикновен червен винен или балсамов оцет
100 мл бульон по избор
Приготвяне
Обеленият червен лук се нарязва на тънки филийки. Беконът се нарязва на малки кубчета. Чили чушлето се наситнява, като се махат семките.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.
Беконът се запържва на средна температура 5 мин. до хрупкавост и се изважда.
В същия тиган се запържва лукът с листенцата риган около 2 мин.
Добавя се медът и се разбърква леко да се карамелизира лукът. Деглазира се с оцета, като се оставя силно да заври и се разбърква.
Прибавят се чили чушлето и бульонът. Готви се всичко на средна температура 5-6 мин. Връща се беконът и се посолява.
Отцедената паста се гарнира с лучения сос.