Пъстърва със зеленчуци
за 2 порции, 45 мин
Продукти
2 пъстърви или 1 сьомгова пъстърва
2 малки глави целина или ½ голяма
2-3 моркова
1 стрък праз - бялата част
1 лимон
100 мл зеленчуков бульон
50 мл бял вермут
магданоз
сол, бял и черен пипер
Приготвяне
Измитите и подсушени пъстърви се поръсват отвън и отвътре със сол и бял пипер.
Обелените моркови и целина се нарязват на кубчета. Празът се нарязва на тънки шайби.
Зеленчуците се посоляват и се слагат в плик за печене или в хартия за печене.
Върху тях се подреждат пъстървите, напълнени с резенчета лимон.
Сипват се бульонът и вермутът и се опакова, като се завръзва, за да не изтича.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.
Изважда се всичко от плика. Рибата се обезкостява и се маха кожата.
Подрежда се върху зеленчуковото канапе.
Поръсва се с магданоз и черен пипер.
Вместо вермут, пъстървата може да се приготви с бяло вино – сухо или полусладко, според вкуса.
Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.