Пъстърва със зеленчуци

за 2 порции, 45 мин

Кухня
09:57 - 07 Февруари 2020
3071
Пъстърва със зеленчуци

Продукти

2 пъстърви или 1 сьомгова пъстърва

2 малки глави целина или ½ голяма

2-3 моркова

1 стрък праз - бялата част

1 лимон

100 мл зеленчуков бульон

50 мл бял вермут

магданоз

сол, бял и черен пипер

 

Приготвяне

Измитите и подсушени пъстърви се поръсват отвън и отвътре със сол и бял пипер.

Обелените моркови и целина се нарязват на кубчета. Празът се нарязва на тънки шайби.

Зеленчуците се посоляват и се слагат в плик за печене или в хартия за печене.

Върху тях се подреждат пъстървите, напълнени с резенчета лимон.

Сипват се бульонът и вермутът и се опакова, като се завръзва, за да не изтича.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.

Изважда се всичко от плика. Рибата се обезкостява и се маха кожата.

Подрежда се върху зеленчуковото канапе.

Поръсва се с магданоз и черен пипер.

Вместо вермут, пъстървата може да се приготви с бяло вино – сухо или полусладко, според вкуса.

Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.