Печени круши в шоколад
за 4 порции, 45 мин
Продукти
3 едри круши
1 с.л. лимонов сок
60 г млечен шоколад
60 г черен шоколад
2 яйца
80 г захар
1 пак. ванилова захар
50 г брашно
1/2 ч.л. сода или бакпулвер
100 мл течна сметана
1 щипка сол
20 мл ликьор – най-добре от круши, но може и друг плодов
малко масло за намазване
малко пудра захар за поръсване
Приготвяне
Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на полумесеци. Поливат се веднага с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
Двата вида шоколад се натрошава и се разтопяват заедно на водна баня. Оставя се леко да се охлади.
Тавичка – най-добре керамична или от огнеупорно стъкло, се поръсва с малко от захарта.
Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Белтъцисе се разбиват на сняг с щипката сол.
Първо жълтъците, а след това и белтъците се добавят към шоколада постепенно, като непрекъснато се разбърква.
Прибявя се брашното, смесено със содата, и внимателно се разбърква на гладко тесто.
Крушите се подреждат в тавичката, поръсват се с ликьора и се заливат с тестото.
Пече се загрята на 180 градуса фурна. Изважда се и се поръсва с пудра захар.
Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.