Печени круши в шоколад

за 4 порции, 45 мин

Кухня
10:01 - 03 Февруари 2020
2266
Печени круши в шоколад

Продукти

3 едри круши

1 с.л. лимонов сок

60 г млечен шоколад

60 г черен шоколад

2 яйца

80 г захар

1 пак. ванилова захар

50 г брашно

1/2 ч.л. сода или бакпулвер

100 мл течна сметана

1 щипка сол

20 мл ликьор – най-добре от круши, но може и друг плодов

малко масло за намазване

малко пудра захар за поръсване

 

Приготвяне

Крушите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на полумесеци. Поливат се веднага с лимоновия сок, за да не потъмнеят.

Двата вида шоколад се натрошава и се разтопяват заедно на водна баня. Оставя се леко да се охлади.

Тавичка – най-добре керамична или от огнеупорно стъкло, се поръсва с малко от захарта.

Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Белтъцисе се разбиват на сняг с щипката сол.

Първо жълтъците, а след това и белтъците се добавят към шоколада постепенно, като непрекъснато се разбърква.

Прибявя се брашното, смесено със содата, и внимателно се разбърква на гладко тесто.

Крушите се подреждат в тавичката, поръсват се с ликьора и се заливат с тестото.

Пече се загрята на 180 градуса фурна. Изважда се и се поръсва с пудра захар.

Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.