Печени свински котлети в ябълков сос

за 4 порции, 70 мин

Кухня
09:26 - 25 Март 2024
4651
Печени свински котлети в ябълков сос

Продукти

1 кг цяло парче свински котлети с кост

1 глава лук

3 карамфилчета

1 морков

1 домат

½ ябълка

1 лимон

2 дафинови листа

2-3 зърна хвойна или бахар

100 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко

1½ с.л. царевично нишесте

 

Приготвяне

Месото се слага с коста надолу в тавичка. Залива се с 250 мл гореща вода. Пече се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) 15 мин.

Карамфилчетата се забождат в обелената глава лук. Обеленият морков се нарязва на едри парчета.

Обеленият домат се разрязва на четири. Обелената ябълка се нарязва на кубчета. Изрязва се от лимона с белачка кора дълга около 5 см.

Всичко се слага при месото и се пече още 30 мин. Полива се от време на време с течността. Добавя се постепенно още около 350 мл топла вода при печенето.

Изпеченото месо се изважда и се завива в алуминиево фолио. Оставя се в изключената топла фурна.

Махат се главата лук, дафиновите листа, хвойната и лимоновата кора. Останалото се пасира и се кипва.

Добавят се сметаната и разтвореното в малко студена вода нишесте. Разбърква се да се сгъсти леко на котлона.

Месото се нарязва, като се махат костите. Поднася се със соса и гарнитура по избор – например пюре и салата.