Печени ябълки с портокал и марципан
за 6 порции, 60 мин
Продукти
30 г печени бадеми
2 портокала
100 г готов марципан или смлени със захар до лепкава консистенция белени бадеми
8 ябълки
2 с.л. масло
3 с.л. захар
200 г йогурт (гъсто кисело мляко) или заквасена сметана
Приготвяне
Заделят се 8 бадема, останалите се нарязват едро. Настъргва се кората на ½ портокал. Смесва се с нарязаните бадеми и марципана.
Издълбава се семето на ябълките. Натъпкват се с плънката и се слага по един цял бадем отгоре. Подреждат се в тава, намазана с маслото.
Портокалите се обелват и се изваждат филенцата без ципи. Отделилият се сок се смесва със захарта и се разстила между ябълките.
Ябълките се надупчват 2-3 пъти с вилица. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 50 мин. до златисто кафяво.
10 мин. преди края на печенето се добавят парченцата портокал. Поднасят се гарнирани с йогурта или заквасената сметана.
Ябълките могат да се приготвят с лимон като се увеличи двойно захарта.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с приложение за Никулден с акценти: "Шаранът - традицията и модерното", "Рибената чорба", "Рибната салата", "Топ 5 на сьомгата", "Риба специал", "Риба в тесто" и "Как се прави шоколадова торта с цвекло".
Очаквайте специалното издание за Коледа и Нова година на същата цена - 1 лев.