Печени ябълки с портокал и марципан

за 6 порции, 60 мин

Кухня
12:10 - 03 Декември 2019
4540
Печени ябълки с портокал и марципан

Продукти

30 г печени бадеми

2 портокала

100 г готов марципан или смлени със захар до лепкава консистенция белени бадеми

8 ябълки

2 с.л. масло

3 с.л. захар

200 г йогурт (гъсто кисело мляко) или заквасена сметана

 

Приготвяне

Заделят се 8 бадема, останалите се нарязват едро. Настъргва се кората на ½ портокал. Смесва се с нарязаните бадеми и марципана.

Издълбава се семето на ябълките. Натъпкват се с плънката и се слага по един цял бадем отгоре. Подреждат се в тава, намазана с маслото.

Портокалите се обелват и се изваждат филенцата без ципи. Отделилият се сок се смесва със захарта и се разстила между ябълките.

Ябълките се надупчват 2-3 пъти с вилица. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 50 мин. до златисто кафяво.

10 мин. преди края на печенето се добавят парченцата портокал. Поднасят се гарнирани с йогурта или заквасената сметана.

Ябълките могат да се приготвят с лимон като се увеличи двойно захарта.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете актуалния брой с приложение за Никулден с акценти: "Шаранът - традицията и модерното", "Рибената чорба", "Рибната салата", "Топ 5 на сьомгата", "Риба специал", "Риба в тесто" и "Как се прави шоколадова торта с цвекло".

Очаквайте специалното издание за Коледа и Нова година на същата цена - 1 лев.