Печено кисело зеле с лимец

за 2 порции, 40 мин

Кухня
08:39 - 11 Март 2020
3594
Печено кисело зеле с лимец

Продукти

250 г лимец или друго зърно – пщеница за варене, перлен ечемик, булгур

½ л зеленчуков бульон

500 г кисело зеле

1-2 ябълки

2 глави лук

2-3 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. смлян кимион

200 г жълто сирене по избор – може кашкавал

1 ч.ч. заквасена сметана

 

Приготвяне

Лимецът се сварява в бульона, докато поомекне, но да не се разварява на каша.

Обеленият лукът и ябълките, нарязани на малки кубчета, се запържват в загретия зехтин или олио 2-3 мин.

Прибавя се нарязаното на тънки лентички кисело зеле и продължаева да се задушава, докато поомекне и се изпари течността.

Подправя се с кимион и се смесва със сварения лимец.

Прехвърля се в тавичка, слага се заквасената сметана и се разбърква.

Поръсва се с настърганото жълто сирене.

Пече се в загрята умерена фурна до златиста коричка.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.