Печено кисело зеле с лимец
за 2 порции, 40 мин
Продукти
250 г лимец или друго зърно – пщеница за варене, перлен ечемик, булгур
½ л зеленчуков бульон
500 г кисело зеле
1-2 ябълки
2 глави лук
2-3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. смлян кимион
200 г жълто сирене по избор – може кашкавал
1 ч.ч. заквасена сметана
Приготвяне
Лимецът се сварява в бульона, докато поомекне, но да не се разварява на каша.
Обеленият лукът и ябълките, нарязани на малки кубчета, се запържват в загретия зехтин или олио 2-3 мин.
Прибавя се нарязаното на тънки лентички кисело зеле и продължаева да се задушава, докато поомекне и се изпари течността.
Подправя се с кимион и се смесва със сварения лимец.
Прехвърля се в тавичка, слага се заквасената сметана и се разбърква.
Поръсва се с настърганото жълто сирене.
Пече се в загрята умерена фурна до златиста коричка.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.