Печено пиле с пресен чесън и картофки

за 4 порции, 90 мин

Кухня
09:57 - 21 Юни 2019
4343
Печено пиле с пресен чесън и картофки

Продукти

1 цяло пиле

35 г сол

1 ч.л. лют червен пипер

1 с.л. сух риган

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

2 клонки мащерка

1 ч.л. зърна черен пипер

100 мл ябълков сок

800 г картофи, 2 едри глави пресен чесън с част от стръка или повече по-малки

2 клонки розмарин

6 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Кипват се 35 г сол, лютият червен пипер, риганът, дафиновият лист, мащерката и зърната черен пипер в ябълковия сок и 1 л вода. Оставя се напълно да изстине.

Слага се пилето и се маринова в хладилника за цяло денонощие.

Изважда се пилето, разрязва се надлъжно през гърба и се разтваря с гърдите нагоре.

Обелените картофи се нарязват на едро по дължина и се бланшират във вряща подсолена вода 5-6 мин. Слагат се в цедка под студена вода.

Чесънът се разполовява по дължина.

Пилето се слага в тава, намазана с 2 с.л. зехтин.  Наоколо се разстилат картофите, чесънът и розмаринът.

Поливат се с останалия зехтин. Поръсва се със сол и черен пипер.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 190 градуса) около 45 мин.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.