Печено пиле с пресен чесън и картофки
за 4 порции, 90 мин
Продукти
1 цяло пиле
35 г сол
1 ч.л. лют червен пипер
1 с.л. сух риган
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
2 клонки мащерка
1 ч.л. зърна черен пипер
100 мл ябълков сок
800 г картофи, 2 едри глави пресен чесън с част от стръка или повече по-малки
2 клонки розмарин
6 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
Приготвяне
Кипват се 35 г сол, лютият червен пипер, риганът, дафиновият лист, мащерката и зърната черен пипер в ябълковия сок и 1 л вода. Оставя се напълно да изстине.
Слага се пилето и се маринова в хладилника за цяло денонощие.
Изважда се пилето, разрязва се надлъжно през гърба и се разтваря с гърдите нагоре.
Обелените картофи се нарязват на едро по дължина и се бланшират във вряща подсолена вода 5-6 мин. Слагат се в цедка под студена вода.
Чесънът се разполовява по дължина.
Пилето се слага в тава, намазана с 2 с.л. зехтин. Наоколо се разстилат картофите, чесънът и розмаринът.
Поливат се с останалия зехтин. Поръсва се със сол и черен пипер.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 190 градуса) около 45 мин.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.