Перфектното картофено пюре (стъпка по стъпка)
Продукти
Пюрето от картофи не се нуждае от много. Освен картофи, трябват прясно мляко, масло, сол. За по-пухкаво, и в същото време с плътен вкус, помага течната бита сметана. А за аромат - най-пасва индийското орехче.
Приготвянео
1
Измитите картофи се обелват, нарязват се на полвинки, а по-едрите на четвъртинки.
2
Картофите се слагат в студена подсолена вода. Варят се под капак 25-30 мин. – трябва да са меки, но да не се разпадат.
3
Отцеждат се и се оставят още малко на изключения, но все още топъл котлон, за да се изпари максимално водата.
4
Загряват се заедно млякото и течната сметана и се посолява. Нарязва се маслото на парчета. Горещите картофи се слагат в преса.
5
Картофите се минават през пресата или се намачкват много фино.
6
Процедурата с пресоването на картофите или намачкването се повтаря в тенджерата.
7
Постепенно се добавя млечната смес при непрекъснато разбъркване върху леко топъл котлон.
8
Пюрето се разбърква докато поеме млечната смес напълно.
9
Добавят се парченцата студено масло и се разбърква леко чрез повдигане.
10
Настъргва се индийско орехче в пюрето.
11
Пюрето се разбърква до напълно гладко и се поднася веднага.