Пещерата на Йоан Рилски се появи пред "Св. Александър Невски" (СНИМКИ+ВИДЕО)

Руенският манастир и скалите вдъхновили Пламен Карталов за сценографията на спектакъла "Рилският пустинник"

Култура
13:07 - 24 Юли 2024
2111
Пещерата на Йоан Рилски се появи пред "Св. Александър Невски" (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пещерата на свети Йоан Рилски при Руенския манастир се появи пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Декорът, изобразяващ сакралното място, свързано с чудотвореца и небесен покровител на българския народ, вече е построен на площада пред храма. Пещерата, както и голям дървен кръст, извисяващ се над нея, са част от сценографията на спектакъла "Рилският пустинник", поставен от акад. Пламен Карталов пред катедралата. Както Lupa.bg съобщи, представленията под открито небе са планирани за 26, 27 и 28 юли.

Храмът „Свети Александър Невски“ ще бъде естествен декор на музикалната поема „Рилският пустинник“, заедно с декорите, произведени в киноцентъра в Бояна.

Постановката на Пламен Карталов по текста на Тихомир Павлов и музиката на отец Кирил Попов има и апостолска мисия - да популяризира сред публиката живота и делото на най-българския светец и да покаже на хората пътя към вярата. 

Режисьорът Пламен Карталов е автор и на сценографията. За нея маестрото се е вдъхновил от пещерата на свети Йоан Рилски, където чудотворецът е прекарал повече от седем години от живота си. Тя се намира близо до Руенския манастир и близо до родното му село Скрино. Тази пещера е била първата обител на свети Йоан Рилски преди да се пресели към Рилския манастир. Вдъхновение за режисьора са били и величествените скали до Руенския манастир.

Опера и природа се сливат в едно, сподели режисьорът Пламен Карталов на среща с медиите по повод постановката. Пресконференцията се състоя преди седмица в криптата на "Св. Александър Невски", където се намира Музеят за християнско изкуство. Той съхранява една от най-богатите колекции на икони в света. Тази крипта е сакрално място, сподели развълнуван композиторът отец Кирил Попов и благослови присъстващите по повод християнския празник на Света Марина.

Пламен Карталов разкри, че непосредствено преди репетициите на спектакъла, е посетил Рилския манастир, за да получи благословията на игумена епископ Евлогий. Маестрото сподели още, че "Рилският пустинник", посветен на небесния покровител на българския народ - Свети Йоан Рилски, го изпълва с вяра и надежда в доброто.

Както Lupa.bg първо писа, Българският патриарх Даниил ще присъства на първото премиерно представление на „Рилският пустинник“ пред храм-паметника „Александър Невски“ на 26 юли. Пред сцената ще има 1200 седящи места. Постановката се посвещава на 100-годишнината от освещаването на „Св. Александър Невски“.

На внушителната и креативна сцена пред катедралата маестро Пламен Карталов вече седмица репетира усилено и вдъхновено с екипа на постановката, който включва близо 200 души - солисти, хор, оркестър, технически екип.

Имаме нужда от повече вяра, повече любов и повече култура – за едно по-здраво общество, каза столичният кмет Васил Терзиев по повод представянето на "Рилският пустинник" пред катедралата "Свети Александър Невски". Ще продължаваме да подкрепяме това прекрасно изкуство, за да може да бъде достъпно до все повече хора, добави той. Кметът разгледа декорите пред храма и разговаря с режисьора и с част от артистите.

В екипа на „Рилският пустинник“ са Георги Стрезов – оркестрация, диригенти са Старозагорският митрополит Киприан и Жорж Димитров, диригент на хора – Виолета Димитрова, сценично оформление – Нела Стоянова. Консултант, съставител на синопсиса и други текстове е проф. Павел Павлов. Консултант е Белоградчишкият епископ Поликарп. Преводът от църковнославянски е на проф. д-р Иван Желев.

Ръководител на детската вокално-театрална формация е Димитър Костанцалиев. Костюмите са на Марта Миронска.

В ролите на стария и младия Йоан Рилски са съответно Ириней Константинов и Атанас Младенов, на сцената зрителите ще видят и Ангел Христов, Иван Радев, Димитър Станчев, Николай Петров, Веселин Михайлов, Стефан Владимиров, Иван Александров, Велислав Нинов, Ангел Антонов, Александър Георгиев, Росен Ненов, Николай Павлов, Николай Павлов, Георги Миков, Любомир Ангелов, Атанас Маджаров, Емил Даков, Кристиан Попов и др.

Десетметров кръст се намира на входа на родното село на свети Йоан Рилски – Скрино. Вече няколко години Разпятието посреща всички туристи и жители на святото място, a мнозина са категорични, че то е заредено с невероятна сила.

Подобен голям дървен кръст-символ се издига и над пещерата в декора на спектакъла "Рилският пустинник". И величествено и някак особено се слива със златния кръст на един от куполите на патриаршеската катедрала.

Зрителите ще видят и голяма икона на чудотвореца, която също е част от специалния декор на спектакъла.

Две грандиозни оперни продукции на площад "Свети Александър Невски" вече са в историята на културния живот на столицата: през 2014 г. „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски и през 2016 г. „Набуко“ от Джузепе Верди, поставени от акад. Пламен Карталов.

Инициативата на Софийска опера и балет "Опера на площада" предизвиква интереса и на българската публика, и на чуждестранните туристи с отношение към изкуството. Очаква се и много чужденци да гледат "Рилският пустинник" под звездното небе.

Първата премиерна дата - 26 юли на музикалната поема на откритата сцена съвпада с деня, когато православната църка празнува деня на Света Параскева-Петка. Това е летният Петковден. В народното съзнание Света Петка се смята за покровителка на небесните стихии – дъжд, градушка и слънчев огън.