Петър Андронов: Новата обединена банка ОББ е водеща по размер на активите

Интеграцията на двете финансови институции ще продължи до края на следващата година

Новини
14:38 - 12 Април 2023
2467
Петър Андронов: Новата обединена банка ОББ е водеща по размер на активите

С обединението на ОББ и КВС Банк България в страната вече имаме истински голям финансов конгломерат, каза

С обединението на ОББ и КВС Банк България в страната вече имаме истински голям финансов конгломерат, предлагащ всички финансови услуги, с доставчици, които са най-големите в своя сегмент.

Това каза пред журналисти днес Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес ресор „Международни пазари“ на KBC, отговарящ за България, Унгария, Словакия и Ирландия, и председател на Надзорните съвети на ОББ и ДЗИ.

Този конгломерат има най-високия кредите рейтинг в България от агенция „Фич“ и сигурността, която имат белгийските граждани в банкирането, е същата, която имат и българските, каза Андронов.

ОББ и КВС Банк България официално се обединиха, след като на 10 април

в Търговския регистър бе вписано преобразуването на КВС Банк България ЕАД чрез вливане в „Обединена българска банка“ АД.

Това стана възможно след получаване на необходимите разрешения от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ). Правното обединение е поредната стъпка в интеграцията на двете банки. През лятото на 2022 г. белгийската КВС Груп придоби бизнеса на „Райфайзен Банк Интернешънъл“ в България за над 1 млрд. евро. 

Подготовката за въвеждането на еврото в страната, сравнено със сливането на двете банки, е като приготвянето на лека закуска срещу петстепенна вечеря,

каза Петър Андронов.

Това е изпитание за две големи групи – за хората, които работят в банките и за клиентите на финансовата институция. Вече има вълна от обаждания в клиентските центрове на двете институции.

Правното сливане обаче е само 1-2 процента от цялото усилие за реалното обединение на двете банки, посочи той.

От 2007 година на няколко стъпки с различни придобивания от един второстепенен участник на застрахователния пазар стана най-големият представител на финансови услуги в страната. За клиента това означава, че е възможно финансовите услуги да са от една точка – застраховки, пенсионно осигуряване, лизинг, и банкиране и и т.н. Консолидацията на „Райфайзенбанк – България“ продължи дълго време - на 15 ноември 2021 година обявихме споразумението с „Райфайзен“ за продажбата на дъщерното им дружество в България, на 7 юли 2022 година финализирахме сделката, посочи Андронов.

Интеграцията на двете финансови институции ще продължи до края на следващата година.

През септември тази година ще завърши интеграцията на ритейл клиентите (ежедневното банкиране), каза Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ. Призовавам хората да не се притесняват - сливането ще донесе доста ползи за клиентите, допълни той.

В рамките на една на година старият IBAN на бившите клиенти на „Райфайзенбанк“ ще продължи да функционира във вътрешните сметки на групата.

Двете банки имат около 800 банкомата в страната. Ще продължим да поддържаме мрежата от банкомати. Намалихме с 10 процента цената за дигитални плащания и това е от значение за клиентите, защото 95 процента от плащанията, с които работим, минават по дигитален път, каза Питър Рубен.

Обединението на банките позволява развитие на иновации. В малка платформа иновации не се случват - няма смисъл да инвестираш много пари, ако не можеш да получиш финансов ефект. В КБС Груп въведохме персоналния финансов асистент – Кейт, който тепърва ще се развива, каза Петър Андронов. Като банка ще се въздържаме да увеличаваме такси. Едно от нещата, по които

работим за обединението на банките, са тарифите, защото те не са еднакви за двете банки, посочи той. 

По отношение на служителите, София много прилича на Будапеща и на Прага, и пазарът на труда е поставен под натиск. Хората от клоновете са обект на интерес от конкуренцията не само от други банки, а и от други фирми. Не е учудващо хората от цял клон от банката да отидат да работа в търговска верига, каза Петър Андронов. София държи една трета от българския финансов пазар и затова е важно да се намери баланс за броя на клоновете тук, допълни той. 

Печалбата на банката за миналата година ще бъде инвестирана в капитал,

ако не цялата, то поне по-голямата част. Окончателното решение обаче ще се вземе на Общото събрание на акционерите през юни, каза Питър Рубен. 

Наблюдава се спад на кредитите за домакинствата в страните, където се вдигна лихвата по кредитите (Унгария, Полша, Румъния). Причината е, че хората спират разходите си да компенсират инфлацията, каза Петър Андронов. Заемите за бизнеса не се променят, допълни той.

В КБС не виждат „балон“ на цените на жилищата в България, посочи Петър Андронов.

В България ние даваме заеми най-вече на хора, които си купуват собствено жилище, а тези които го правят с инвестиционна цел, са малко, каза Питър Рубен.

Внимателно наблюдаваме ипотечните кредити, не сме занижили кредитните си стандарти и не търсим пазар за сметка на качеството, допълни той.

Според последните налични данни на БНБ за 2022 г.,

новата обединена банка ОББ е водеща по размер на активите.

Освен в банкирането, дейността на финансовата група КВС в България обхваща и дъщерни компании в секторите застраховане, лизинг, застрахователно посредничество, пенсионно осигуряване, управление на активи и факторинг. "КВС Груп" обслужва над 2,4 млн. клиенти в България.

Като първа стъпка след правното обединение клиентите ще могат

да теглят от АТМ мрежата на ОББ и досегашната КВС Банк България при идентични условия и няма да дължат такси за междубанкови преводи между двете. 

Процесът на техническата интеграция на ОББ и досегашната KBC Банк България продължава. До приключването му клоновата мрежа, корпоративният сайт и дигиталните канали на досегашната КВС Банк България ще бъдат обозначени със специален символ до логото на ОББ.

На този етап клиентите не е необходимо да предприемат каквито и да било действия и ще продължат да бъдат обслужвани, както и досега. ОББ ще информира своевременно своите клиенти в случай на бъдещи промени.