Пикантни карфиолени бухти

за 4 порции, 30 мин

Кухня
09:24 - 15 Март 2019
1238
Пикантни карфиолени бухти

Продукти

400 г карфиол

300 г картофи

125 г брашно

40 г масло

3 яйца

1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук

175 г кисело мляко

75 г заквасена сметана

1 с.л. горчица

сол, черен пипер и индийско орехче

олио за пържене

 

Приготвяне

Картофите се сваряват без да се белят в подсолена вода. Карфиолът се нарязва на малки розички и се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин.

150 мл вода се слага да заври с маслото и щипка сол. Изсипва се брашното наведнъж и се разбърква до гладка смес с дървена лъжица – да се отдели от стените и да стане като топка.

Пареното тесто се разбърква с обелените и минати през преса или добре намачкани картофи. Добавят се яйцата едно по едно като се бърка – най-добре със спиралите на миксера.

Карфиолът се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. Смесва се внимателно с тестото. Загребва се с лъжица и се пържат бухтите до златисто в загрятото олио. Оставят се да се отцедят на кухненска хартия.

Сервират се с млечен дип, приготвен от смесените кисело мляко, заквасена сметана, горчица  и наситнен зелен лук.