Пикантни карфиолени бухти
за 4 порции, 30 мин
Продукти
400 г карфиол
300 г картофи
125 г брашно
40 г масло
3 яйца
1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук
175 г кисело мляко
75 г заквасена сметана
1 с.л. горчица
сол, черен пипер и индийско орехче
олио за пържене
Приготвяне
Картофите се сваряват без да се белят в подсолена вода. Карфиолът се нарязва на малки розички и се бланшира във вряща подсолена вода 1 мин.
150 мл вода се слага да заври с маслото и щипка сол. Изсипва се брашното наведнъж и се разбърква до гладка смес с дървена лъжица – да се отдели от стените и да стане като топка.
Пареното тесто се разбърква с обелените и минати през преса или добре намачкани картофи. Добавят се яйцата едно по едно като се бърка – най-добре със спиралите на миксера.
Карфиолът се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. Смесва се внимателно с тестото. Загребва се с лъжица и се пържат бухтите до златисто в загрятото олио. Оставят се да се отцедят на кухненска хартия.
Сервират се с млечен дип, приготвен от смесените кисело мляко, заквасена сметана, горчица и наситнен зелен лук.