Пиле пилаф със зеле и сушени кайсии

за 2 порции, 45 мин

Кухня
09:04 - 18 Януари 2020
2592
Пиле пилаф със зеле и сушени кайсии

Продукти

2 пилешки филета от гърди

1 ч.ч. дългозърнест ориз или друг по избор

¼ прясна зелка

1 глава лук

4 сушени кайсии

3 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. къри на прах или друг ароматен микс от подправки

½ ч.ч. портокалов сок

див лук или зелените пера на пресен лук

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Пилешките гърди се нарязват на хапки, посоляват се и се запържват в загретия зехтин или олиото до светло кафяво.

Изваждат се и в същата мазнина се задушават нарязаните на тънки лентички зеле и лук около 3 мин.

Прибавя се оризът, поръсва се с ароматния микс от подправки и се запържва на средна температура още 2-3 мин.

Прибавят се нарязаните на кубчета сушени кайсии. Полива се с портокаловия сок и се разбърква.

Прехвърля се в тава, залива се с 2-2 и ½ ч.ч. топла вода, посолява се, връща се пилешкото месо и се разбърква.

Пече се в загрята умерена фурна 20-25 мин.

Поръсва се с наситнен зелен лук и с черен пипер.

Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.