Пиле пилаф със зеле и сушени кайсии
за 2 порции, 45 мин
Продукти
2 пилешки филета от гърди
1 ч.ч. дългозърнест ориз или друг по избор
¼ прясна зелка
1 глава лук
4 сушени кайсии
3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. къри на прах или друг ароматен микс от подправки
½ ч.ч. портокалов сок
див лук или зелените пера на пресен лук
сол и черен пипер
Приготвяне
Пилешките гърди се нарязват на хапки, посоляват се и се запържват в загретия зехтин или олиото до светло кафяво.
Изваждат се и в същата мазнина се задушават нарязаните на тънки лентички зеле и лук около 3 мин.
Прибавя се оризът, поръсва се с ароматния микс от подправки и се запържва на средна температура още 2-3 мин.
Прибавят се нарязаните на кубчета сушени кайсии. Полива се с портокаловия сок и се разбърква.
Прехвърля се в тава, залива се с 2-2 и ½ ч.ч. топла вода, посолява се, връща се пилешкото месо и се разбърква.
Пече се в загрята умерена фурна 20-25 мин.
Поръсва се с наситнен зелен лук и с черен пипер.
Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.