По-високи вноски за пенсия и нова формула за минималната заплата предлагат от КНСБ

От синдиката предлагат и промени в данъчната политика

Актуални новини
20:56 - 25 Септември 2024
2546
По-високи вноски за пенсия и нова формула за минималната заплата предлагат от КНСБ

КНСБ с искания за приоритетни политики към следващото правителство. Те са насочени към икономическата и подоходната политика, социалната сигурност, зеления и дигитален преход и пазара на труда. От синдиката предлагат промени в данъчната политика - възстановяване на ДДС ставката за всички сектори на 20%, увеличаване на корпоративния данък на 15%, както и на данък "Общ доход", но с въвеждането на необлагаем минимум. КНСБ настоява за ръст в максималния осигурителен доход с 14% и през следващата година да бъде 4275 лв.

Да продължи да се използва т. нар. "швейцарското правило" при определяне на пенсиите и през следващата година да нарасне с 8,7%. Минималното обезщетение за безработица да нарасне от 18 на 21 лв. Синдикатите искат и стъпаловидно увеличение на вноските за фонд "Пенсии" и втория стълб на пенсионната система с 1% през една година. Целта е в следващите 20 години вноските в двата фонда да се увеличат да достигнат 10%.

1077 лв. да стане минималната заплата от 2025 година, предлага правителството
Ускорени стъпки за присъединяване на страната към еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и сухопътния Шенген искат от КНСБ.


Очакват от служебното правителство и използване на официална методология за изчисление на "Заплата за издръжка" по методологията на МОТ, която измерва разходите за храна, образование, здравеопазване и за жилище.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: "Всички включително и нашите синдикални организации се включиха в МРЗ и СРЗ и викат - трябва да сме отгоре - това е пагубно. Това ще ни погуби. Няма начин да издържи нито бюджета нито пазара на труда."