Победа: Спират строежа на небостъргача "Златен век"

Бойко Борисов се намеси, за да спре безобразието, Фандъкова е категорична, че разрешението вече не е валидно

Общество
14:51 - 04 Април 2019 (обновена)
3986
Победа: Спират строежа на небостъргача "Златен век"

Премиерът Бойко Борисов лично разпореди незакония строеж на скандалната сграда „Златен век", ширнала се нагло в самото сърце на София, да бъде преустановен незабавно. Той привика шефовете на ДНСК за обяснение защо въпреки очевидните нарушения, небостъргача продължава демонстративно да се строи.

По-късно след срещата Борисов е наредил да спре строежа на небостъргача „Златен век" на компанията „Артекс" в столичния квартал „Лозенец", срещу който местните протестират от есента на 2017 г., а държавната администрация се оплете в становищата си за законността му.

След разпореждането на премиера, ДНСК светкавично намери основание за замразяване на строителството. Това са установени при последната им проверка разминавания между проекта и реално изпълненото. Миналата седмица тези нарушения явно не стигаха за спирането на строежа, а само за частичното замразяване на дейностите по сутерена. Само седмица по-късно обаче те се оказаха достатъчно тежки за започване на процедура по спиране на строителството.

Експерти разясниха пред Lupa.bg, че според правилата, и това спиране е до отстраняване на нередностите. След това строежът може да продължи, напук на острото недоволство в квартала. Промяната на позицията по нареждане на премиера идва, след като хората от квартала подновиха протестите срещу високата сграда до хотел „Маринела". От ДНСК до момента твърдяха, че не могат да се произнасят по случая, защото срещу институцията има заведено дело по жалба на хората от инициативния комитет „Лозенец". Според шефа на строителния контрол арх. Иван Несторов строежът е законен, но няма твърдо становище за това дали разрешението му за строеж е изтекло към момента. На това мнение е Столичната община, която обаче до момента също прехвърляше топката на ДНСК и на съда.
Решението за замразяване на „Златен век" е взето след среща на Борисов със столичния кмет Йорданка Фандъкова и регионалния министър Петя Аврамова, обясниха от правителствената пресслужба. На нея Фандъкова отново заявила, че разрешението за строеж на сградата е изтекло и поискала от Аврамова спирането му незабавно.
Досега Фандъкова не е искала спиране на строежа. Кметът на София избягваше  да се ангажира и с издаването на някакъв документ, в който да се казва, че разрешението за строеж на „Златен век" е изтекло през ноември 2017 г. Теза, която общината поддържа едва от десетина дни. Преди това главният архитект Здравко Здравков твърдеше, че по силата на становище на регионалното министерство разрешението за строеж е със срок януари 2020 г. Аргументът беше, че за него се прилагат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), влезли в сила в началото на февруари 2017 г. и удължили срока на разрешенията за обекти от първа и втора категория от 5 на 10 години. „Златен век" е именно строеж от втора категория.

„Убедена съм, че строителството на тази сграда не трябва да продължава, докато съдът не се произнесе еднозначно за валидността на строителните книжа", написа във Фейсбук кметът Фандъкова по-рано в четвъртък, 4 април.

Строителството на сградата "Златен век" вече е обявено за незаконно. Снимка: Агнес Методиева

Както Lupa.bg пръв съобщи преди дни, от „Артекс” очакват да инкасират близо 200 милиона лева от продажба на жилища в небостъргача си. От няолкко месеца компанията на сем. Мирянови разпраща ценови листи на свои отбрани клиенти. От офертата става ясно, че квадратния метър достига внушителните 9000 лева за високите части на „Златен век”. На по-ниските етажи може да се купи апартамент и по 4800 лева квадрата.