Подкрепа или гротеска? Статуя на "Украинската майка" застава до МОЧА

Ексклузивно
16:06 - 12 Май 2022
6882
Подкрепа или гротеска? Статуя на "Украинската майка" застава до МОЧА

Днес от 18 часа едни от най-популярните лица в българското кино - Георги Стоев-Джекии Христо Илиев-Чарли, ще положат пред петното на София МОЧА скулптурата "Викът на украинската майка“ в знак на съпричастност към нападната от Русия страна. Статуята е изработена от Неделчо Костадинов и е висока около човешки ръст, но предизвика полярни коментари в арт средите със странната си естетика.

"Какво искуство е раззиналата паст скулптура! Изкуството трябва да носи естетическа наслада! Викът на майката може да се изкаже по 100 различни начини! Не е необходимо да бъде грозно, потресаващо! Като толкова Ви харесва това чудо, сложете си го в двора!", оплаква се столичанката Багряна Маркова.

Активистът Оги Иванов я контрира с противоположното мнение: "Смея да твърдя, че има нещо много ритуално и древно във визията. Напомня на богинята-майка на древни цивилизации. Сурова и гневна, когато човек я предизвика...
Не мисля, че красотата изобщо има място... Коя красота бихте избрали като образец...
Аз лично бих избрал това гневно същество пред МОЧА, не някаква друга."

По повод споровете Джеки Стоев нарисува следния колаж:

Текстът под колажа гласи: „Няма нито идеологически, нито политически, още по-малко човешки аргументи , да се убиват деца и майки“.