Показват уникални рисунки на Майстора и Илия Петров

Непознатите творби, изложени в галерия "Лоранъ", са от колекцията на Иван Радев

Култура
14:53 - 15 Август 2019
7982
Показват уникални рисунки на Майстора и Илия Петров

Непознати рисунки на Владимир Димитров – Майстора, Илия Петров, Преслав Кършовски и други български художници класици може да бъдат разгледани в столичната галерия „Лоранъ” до средата на септември. Непознатите уникални творби са от колекцията на Иван Радев (1921 – 2009).

Изложбата се посвещава на големия колекционер, който преди десет години напусна този свят. Иван Радев целенасочено се сдобива със стотици и може би хиляди рисунки от български и световни автори и без съмнение приживе натрупва най-голямата подобна сбирка в страната. Той е роден през 1921 г. в Шумен. Завършва Художествената академия в София. След това прави зашеметяваща кариера. Отдава се на работа в различни области на дизайна, преподавател е по оформление на книгата в Академията и е главен художник на столицата.

Дълги години изпълнява едни от най-авторитетните проекти в областта на пространственото оформление в страната и при български участия в чужбина. Включен е в замисъла и устройството на НДК, избран е лично от Людмила Живкова. Вкусът му към рисунката е съзнателен и целенасочен, а колекционирането – страст. В интервюта казва, че започва „хаотично“, но с времето разбира, че една „истинска сбирка“ трябва да има своя „физиономия“.

Преди време галерия „Лоранъ“ закупи от наследниците на Иван Радев над двеста рисунки и сега за втори път експонира част от тях. Между тях сякаш логично преобладават творбите на Илия Петров и това не е учудващо, тъй като Радев е негов студент - завършва живопис при проф. Борис Митов и проф. Илия Петров), негов помощник при изпълнение на монументални проекти, а след години е и негов приятел и съсед.

Самият Иван Радев пише, че макар Илия Петров да е известен с картините и монументалните си творби, „голямата му любов е рисунката“. Затова в изложбата комбинацията от рисунки на Илия Петров е разнолика, към тях принадлежат особено ценните проекти за монументалните исторически творби „Аспарух“ от 1941 г. и „Аспаруховата конница“, 1936 г.

Рисунка на хан Аспарух от Илия Петров


Към тях добавяме още илюстрации, актови рисунки и любопитен портрет на художника Ненко Балкански. В салона на галерията сега доминират също и рисунките на Владимир Димитров – Майстора. Сред тях са няколко бързи пейзажни скици, проекти на тема жътва и жътвари. Оформена е и серия от портрети и автопортрети на художници във вече популярния сценарий – портрет на колега. Дечко Узунов е портретуван от Панайот Панайотов. 

Профилът на Преслав Кършовски от Цено Тодоров, 1947 г., е миниатюрен и вглъбен, „надраскан“ върху цигарена кутия. В друг портрет Майстора е обект на Преслав Кършовски, а в обратния вариант Преслав Кършовски е рисуван от Панайот Панайотов и др. Любопитно заиграване има в работата на Христо Нейков, който си прави хумористичен автопортрет върху собственоръчно подписано писмо от СБХ като зам. председател. Изобразява се в ролята на футболист от отбора на ЦСКА в края на 70-те години.


На снимката горе:
„Селски къщи”,
Владимир Димитров-Майстора