Политологът доц. Антоний Гълъбов пред Lupa.bg: Екзотичната идея на Стефан Янев за морален борд над депутатите идва от Русия

Светият Синод да излезе с коментар защо го забъркват в политиката

Коментар
15:41 - 19 Август 2022
8541
Политологът доц. Антоний Гълъбов пред Lupa.bg: Екзотичната идея на Стефан Янев за морален борд над депутатите идва от Русия

Бившият служебен премиер, екс военен министър и настоящ лидер на наскоро сформираната партия "Български възход" Стефан Янев предложи да бъде създаден политически борд за депутатите - нещо като Горна камара на парламента, в която да влязат представители на Българската православна църква, БАН, БСК, бизнес сдруженията и синдикатите. По думите на Янев народните представители трябва да поемат морален ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие пред борда. Генералът обясни, че бордът ще е надпартиен, а моралността на членовете му ще се определя от самите организации, които ги предлагат. В момента се изготвят критерии и ще се изпратят писма до организациите, уточни Стефан Янев, но посочи, че идеята е това да са утвърдени хора, познати в обществото, с кариера, която им позволява да работят за тази кауза. По този повод Lupa.bg потърси за коментар известния социолог и политолог доц. Антоний Гълъбов, преподавател по политически науки в Нов български университет.

- Доц. Гълъбов, как бихте коментирали идеята на бившия премиер и лидер на партия "Български възход" Стефан Янев да бъде създаден политическият борд за депутатите?

- У нас има поле за всякакви екзотични идеи и най-вероятно сега преди изборите е моментът всеки да блесне с "нещо". Но същественият проблем за мен е друг - в дълбоката липса на разбиране за това какво означават Българската академия на науките и Светият Синод и какви са отношенията на академичната общност и на църквата спрямо политиката. Иначе бих казал, че това е поредната екзотична идея. За подобен борд няма проблем от гледна точка на Конституцията, тъй като подобно решение не може да бъде взето без промени в Основния закон.

Според мен това е някакво екзотично хрумване на г-н Янев, с което да се хареса на някаква група от избиратели, които усещат все по-дълбоко и по-неприятно цинизма на отношението на политиците спрямо обществото.

За съжаление около подобни екзотични идеи е възможно да се образуват псевдо дискусии.

Друг важен въпрос в този контекст е присъединяването или подкрепата на АБВ за "Български възход". Така се оформя една линия на проруски симпатизиращи в голяма степен най-вече на Путин и подкрепящи политиката на Руската федерация в България. 

- Подобна институция като морален коректив на властта съществува в Русия и се нарича Обществена палата на Руската федерация, като основната й цел е обществен контрол върху държавните органи. Тази институция функционира отделно от Горната камара на руския парламент, но Русия поне е федерация и там има две камари, за разлика у нас, където парламентът е еднокамарен. В този смисъл, смятате ли, че идеята за морален борд е взаимствана от Русия?

- Тези идеи наистина имат руски произход, защото Руската православна църква по същество одобри войната и одобри факта, че по време на Великденския пост и на самите Великденски празници продължиха да избиват хора.

Така че трябва да гледаме на подобен тип идеи през призмата на някакъв опит в българския обществено-политически живот да бъдат привнесени елементи на Руската федерация - нещо, което няма нищо общо с българския интерес. За мен тези идеи са копирани от Русия.

Вече е време да престанем да използваме понятието "Русия". Няма такава държава. Има държава, която се казва Руска федерация. Самото използване на понятието "Русия" е част от пропагандната война на федерацията срещу Европа. Така че Русия няма. Тези хора трябва да разберат, че такава държава няма от 1917 г. Ако искат да си говорят за Царска Русия нека си говорят за нея, но тя няма нищо общо с Путин.

- Разбира се, че Руската империя и СССР не са днешната Руска федерация, но знаете, че Русия е навлязло като разговорно понятие от векове и днес се използва и от всички световни държавници.

- Така е, но все пак наименованието на държавата е Руска федерация.

- Г-н Янев предлага Българската православна църква да бъде като морален коректив на депутатите. Това обаче не нарушава ли конституционните разпоредби, че религиозните институции у нас са отделени от държавата и не могат да се използват за политически цели? Или може би той стъпва на друга разпоредба в Основния закон, че традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание? Но така не се ли неглижират другите основни вероизповедания?

- Покрай идеята на г-н Янев наистина възникват много въпроси. Аз обаче имам дълбоко съмнение доколко г-н Янев е църковен човек. Разбира се трябва да чуем и мнението на Светия Синод.

Всяко забъркване на БПЦ в подобен тип комбинации е рисково. Освен всичко конституционният принцип е за разделение между църквата и държавата. Така че под никаква форма нито едно вероизповедание не би могло да има отношение към държавното управление. Нещата са ясни, това е игра с публиката.

- Казахте, че се оформя русофилска ос между "Български възход" и АБВ. Смятате ли, че към нея ще се присъедини и партията на Костадин Костадинов "Възраждане"?

- Най-вероятно. Трите партии биха могли да изградят една ос, включително и с БСП, която да има не малко представителство в Народното събрание.

Тук бих отбелязал и друг проблем - нарастването на подкрепата за партия „Възраждане“ не трябва да се подценява. Това е единствената партия в досегашният парламент, която почти удвои изборните си резултати според последните социологически проучвания. Освен това „таванът“ на подкрепата за партията на Костадинов не е определен от рамките на т. нар. „патриотичен вот“. Този политически субект има всички предпоставки за трайно присъствие в българския политически живот с всички последствия от това, като тук вече трябва да добавим и оста "Български възход"-АБВ.

Тези процеси трябва да бъдат внимателно осмислени, защото сигурно ви прави впечатление, че думата "Възраждане" е основен елемент в тази пропаганда. И абревиатурата АБВ е Алтернатива за българско възраждане. Русофилската партия на Николай Малинов "Възраждане на Отечеството“ също носи в себе си елемента "Възраждане". Тези партии съчетават в себе си както носталгията по геополитическия свят преди присъединяването на България към НАТО и ЕС, така и очакването за някаква нова посока на развитие, която да ни направи силни и независими.