Полумакедонски полупедерасти полулетят в полукосмоса

Не можеш да угасиш половин пожар, да запушиш половин спукана тръба, да туриш половин стент на покосен от инфаркт, да сложиш половин памперс на осрано пеленаче

Коментар
18:00 - 29 Август 2022
13316
Полумакедонски полупедерасти полулетят в полукосмоса

Представките са често подценявана лексикална смислова единица, Слава Богу, че имаме радетели на българския език като емблематичния Балан с патерици, Партений Зографски на фейсбук – бай ви Слави, който да ни напомни за огромното им културно и обществено значение. Благодарение на него с малко помощ от логопедично ощетеното му юридическо острие Ива Митева, днес най-актуалният префикс е „полу“.

Помните ли, как покрай влизането ни в ЕС през 2007-а година започнахме да закачаме за щяло и нещяло на всяка втора дума представката „евро“? Евроинтеграция, еврофондове, евродепутати, евростипендии, евроориентация, еврогейове, евроджендъри, евростатистика, еврокорупция, европрокуратура? Даже клетниците от подуянския Левски получиха модерното прозвище „евроидиоти“ след умопомрачителната си серия отпадания от футболни колоси като Дебрецен, Спартак Търнава, Сараево, Иртиш, Марибор и Вадуц.

Учебниците по словообразуване твърдят, че добавянето на префикс не внася особена смислова промяна в значението на думата. Демек, полукълбата на задника на съседката Цеца пак са си сочни и апетитни, независимо дали ги хващаме в шепата си едно по едно или в сочната им, целулитна цялост. Същата работа и с предложението на Трифонов и тошковчетата му за полу/президентска република. Единствената разлика е количествена.

Точно затова ще се въздържа да определя бълнуването на дългата холограма от „Левски“ Г като проява на политическа педерастия. В най-лошия случай евтиният трик на Дългия е полупедерастки – нещо като ориентацията на ранния Елтън Джон или късната Емили Тротинетката. Обаче тази наглед незначителна лексикална морфема напълно описва социалното битие на Трифонов и бадната му тупанджии и кларнетисти.

Полуобразовани полуселяндури полуспечелиха изборите и полууправляваха в полукоалиция. Полуинвалидизираният им полулидер пуска полудебилни полупослания в социалните мрежи. А подопечните му полуръстове с полуентусиазъм полупопадават дупетата си на полукремълския полупилот в Президентството. Който полу ги приема.

Писна ли ви от половинки? На мен със сигурност. Макар да стоят в основата на либералния политически дебат, има моменти в обществената еволюция, в които те са пагубни за общуването, за бъдещето, за психическото ни оцеляване, ако щете. Не можеш да угасиш половин пожар, да запушиш половин спукана тръба, да туриш половин стент на покосен от инфаркт, да сложиш половин памперс на осрано пеленаче. Или всъщност можеш, но както вече се разбрахме, няма да получиш смислова промяна на ситуацията. Пак ще изгориш, ще се наводниш, умреш, омажеш с лайна, само че малко по-бавно.

Така че е крайно време да спрем да обръщаме внимание на полуобмислените бръщолевици на разни полуидиоти, които бълват стратегически предложения към суверена веднага, щом си заредят батерията на телефона. А да ги пратим да сменят полуоски за половин надница в някой провинциален сервиз, вместо да оправят държавата. Дето отдавна е полудържава.