Портокалов мус с млечен крем и кардамон
за 4 чаши, 45 мин
Продукти
4 червени портокала или от традиционните - оранжеви
20 мл гренадин или сок от нар
10 г кафява захар
10 г царевично нишесте
За крема:
200 г маскарпоне или заквасена сметана
50 г йогурт или леко изцедено кисело мляко
2 шушулки кардамон или 1-2 щипки на прах
40 г кафява захар
50 мл портокалов сок
1 и ½ листа желатин или 1 равна ч.л. на гранули (може да не се използва желатин)
150 мл течна сметана за разбиване
настърган шоколад или марципан с какао за поръсване
Приготвяне
2 портокала се обелват се нож до плодовата част и се изваждат филетата от ципите, като се събира изтичащият сок.
Изцежда се сокът на другите 2 портокала. Изрязва се с белачка кората на 1 портокал.
Всичко, без портокаловия сок, се смесва с 250 мл студена вода.
Кипва, добавя се гренадинът, маха се от котлона и се оставя да престои 30 мин.
Прибавя се кафявата захар и отново се кипва. Сгъстява се на тих огън с нишестето, разтворено в в малко портокалов сок.
Разпределя се в 4 чаши и се оставя да изстине.
За крема желатинът се накисва в малко студена вода.
Смесват се маскарпонето и йогуртът на гладък крем.
Загрява се портокаловият сок със счуканите семенца кардамон от шушулките и кафявата захар. Маха се от котлона, добавя се набъбналият желатин и се разбърква.
Прибавя се постепенно на порции с разбъркване млечният крем.
Разбива се течната сметана и се добавя внимателно към сместа. Разпределя се портокалите в чашите и се оставя за поне 2 часа в хладилника.
Гарнира се с настърган шоколад или марципан.