Портокалов мус с млечен крем и кардамон

за 4 чаши, 45 мин

Кухня
14:46 - 07 Януари 2020
3265
Портокалов мус с млечен крем и кардамон

Продукти

4 червени портокала или от традиционните - оранжеви

20 мл гренадин или сок от нар

10 г кафява захар

10 г царевично нишесте

За крема:

200 г маскарпоне или заквасена сметана

50 г йогурт или леко изцедено кисело мляко

2 шушулки кардамон или 1-2 щипки на прах

40 г кафява захар

50 мл портокалов сок

1 и ½ листа желатин или 1 равна ч.л. на гранули (може да не се използва желатин)

150 мл течна сметана за разбиване

настърган шоколад или марципан с какао за поръсване

 

Приготвяне

2 портокала се обелват се нож до плодовата част и се изваждат филетата от ципите, като се събира изтичащият сок.

Изцежда се сокът на другите 2 портокала. Изрязва се с белачка кората на 1 портокал.

Всичко, без портокаловия сок, се смесва с 250 мл студена вода.

Кипва, добавя се гренадинът, маха се от котлона и се оставя да престои 30 мин.

Прибавя се кафявата захар и отново се кипва. Сгъстява се на тих огън с нишестето, разтворено в в малко портокалов сок.

Разпределя се в 4 чаши и се оставя да изстине.

За крема желатинът се накисва в малко студена вода.

Смесват се маскарпонето и йогуртът на гладък крем.

Загрява се портокаловият сок със счуканите семенца кардамон от шушулките и кафявата захар. Маха се от котлона, добавя се набъбналият желатин и се разбърква.

Прибавя се постепенно на порции с разбъркване млечният крем.

Разбива се течната сметана и се добавя внимателно към сместа. Разпределя се портокалите в чашите и се оставя за поне 2 часа в хладилника.

Гарнира се с настърган шоколад или марципан.