Последният брифинг на НОЩ : Обсъждат по-меки мерки след Ивановден (НА ЖИВО)

Здраве
10:10 - 31 Декември 2020 (обновена)
5870
Последният брифинг на НОЩ: Обсъждат по-меки мерки след Ивановден (НА ЖИВО)

Имаме трайна тенденция на увеличен брой излекувани от коронавируса спрямо новозаразените. Това отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов, но предупреди, че целта е да има максимален брой здрави хора у нас, които да изчакат ваксината. А държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че разхлабване на мерките ще се обсъжда чак една седмица след 1 януари. "Трябва да е минала поне една работна седмица", уточни той. 

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски потвърди думите на Кунчев, но каза, че има чувствителен спад на натиска върху софийските болници, като отбеляза цели 40 до 50% по-малко пациенти. "Тенденцията наистина е положителна и добра", добави той. 

Във ВМА всички дози от ваксината са изпълнени за 2 дни и се е наложило дори да върнат доста лекари, незаписани в основния списък. Ген. Мутафчийски отчита успех на имунизацията с първата доза. "Щабът не е военно формирование, което да наказва този или онзи. Ние живеем вече 10 месеца в тази много интересна среда. Не можем да разгадаем всички мотиви на тези хора. Това е разпиляване на енергия. Битката ни е с коронавируса, не с тези хора", отговори генералът на въпрос за колегите му, които внушават неистини по отношение на пандемията и ваксините. 

Следващата доза идва на 4-и и 5-и януари и ще бъде от флакони за 25 000. Целта е през януари да се завърши имунизирането на медицинския контингент, а ако започне доставка и от "Модерна", паралелно ще се започне ваксинирането и на втората фаза - в социалните домове. Втората доза от "Пфайзер" ще бъде със самолет, а вътре в страната ще се разпределя с автомобили към всички РЗИ-та. 35 000 дози идват в средата на януари, а още 35 000 - в края на първия месец или началото на февруари. 

За изтеклите 14 дни България е на 24-о място по заразени от всички европейски държави, а по смъртност страната ни е на трето място в ЕС и първа на Балканите. Най-ниската заболеваемост се отбелязва отново в Кърджали и Монтана, а най-висока - във Варна. 

Здравният министър отбеляза с огорчение, че не спират опитите за заобикаляне на въведените мерки, а по думите му жертвите у нас достигат 8000 от началото на пандемията. "В житейския си и професионален път лекарят рядко си спомня броя на излекуваните, но носи бремето на онези свои пациенти, които е загубил", напомни Ангелов. 

А образователният министър Красимир Вълчев добави, че въпреки високата заболеваемост, учениците в отделенията и предучилищната система се отваря на 4 януари. "Търсим адекватната формула, но не можем да стоварим цялото бреме на бъдещите поколения", каза той. За него обаче трябва да се анализират данните и от първата работна седмица, за да се реши връщането и на другите ученици. "Продължителното обучение в електронна среда създава редица дефицити", добави Вълчев. 

Последният брифинг на Националния оперативен щаб започна с благодарствени думи на здравния министър проф. Костадин Ангелов към медицинските лица и покани специално пред микрофоните на Министерския съвет най-възрастната практикуваща медицинска сестра в страната - Ценка Досева. "От името на българското правителството Ви връчваме златния знак на Министерството на здравеопазването - първа степен", каза министърът.

И получи пожелание за здраве. А сестра Досева отбеляза, че цял живот се е борила да помага в името на болните. "Когато и да ме изведат, никога не отказах първа помощ. Вече годините не са ми малко на гърба, но още малко ще се постарая - още една-две години", обеща най-възрастната медсестра у нас.