Празник с Lupa.bg: Кюфтенца с нахут и сусамов тахан
за 16 броя, 45 мин
Продукти
240 г сварен нахут - може от консерва
200 г кисело мляко
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. сусамово олио или зехтин
30 г сусамов тахан
30 г хляб
6 клонки мента или джоджен
6 стръка магданоз
60 г шалот или друг лук
6 с.л. зехтин или олио
350 г мляно телешко/говеждо или друга кайма по избор
1 яйце
1 жълтък
1 с.л. масло
сол и черен пипер
Приготвяне
Свареният нахут се изплаква под студена вода и се отцежда.
Половината нахут се смесва с киселото мляко, лимоновия сок, сусамовото олио и сусамовия тахан и се пасира. Подправя се със сол и черен пипер и сосът се оставя в хладилника.
Останалият нахут се нарязва едро. Хлябът се накисва във вода за 10 мин. Ментата и магданозът се наситняват.
Обеленият и наситнен шалот се запържва в 1 с.л. загрят зехтин или олио 1-2 мин. Разбърква се с магданоза и ментата и се оставя да изстине.
Хлябът се изстисква и се разбърква с лучената смес, нарязания нахут, каймата, яйцето и жълтъка, сол и черен пипер. Оформят се 16 кюфтенца.
Изпържват се в останалия загрят зехтин или олио. Точно преди края на пърженето се слага маслото, маха се от котлона и се оставя да се разтопи, като се овалват в него кюфтетата.
Поднасят се със сусамовия млечен сос.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.