Празник с Lupa.bg: Кюфтенца с нахут и сусамов тахан

за 16 броя, 45 мин

Кухня
09:58 - 03 Март 2020
1884
Празник с Lupa.bg: Кюфтенца с нахут и сусамов тахан

Продукти

240 г сварен нахут - може от консерва

200 г кисело мляко

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. сусамово олио или зехтин

30 г сусамов тахан

30 г хляб

6 клонки мента или джоджен

6 стръка магданоз

60 г шалот или друг лук

6 с.л. зехтин или олио

350 г мляно телешко/говеждо или друга кайма по избор

1 яйце

1 жълтък

1 с.л. масло

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Свареният нахут се изплаква под студена вода и се отцежда.

Половината нахут се смесва с киселото мляко, лимоновия сок, сусамовото олио и сусамовия тахан и се пасира. Подправя се със сол и черен пипер и сосът се оставя в хладилника.

Останалият нахут се нарязва едро. Хлябът се накисва във вода за 10 мин. Ментата и магданозът се наситняват.

Обеленият и наситнен шалот се запържва в 1 с.л. загрят зехтин или олио 1-2 мин. Разбърква се с магданоза и ментата и се оставя да изстине.

Хлябът се изстисква и се разбърква с лучената смес, нарязания нахут, каймата, яйцето и жълтъка, сол и черен пипер. Оформят се 16 кюфтенца.

Изпържват се в останалия загрят зехтин или олио. Точно преди края на пърженето се слага маслото, маха се от котлона и се оставя да се разтопи, като се овалват в него кюфтетата.

Поднасят се със сусамовия млечен сос.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.