Празник с Lupa.bg: Кюфтета от ряпа с крушова извара (стъпка по стъпка)
за 2 порции, 35 мин
Продукти
500 г ряпа – вид по избор
4 клонки мащерка
1 шалот или малка главичка червен лук
1 яйце
2 с.л. зехтин или олио
200 г извара
2 с.л. прясно мляко
½ лимон
1 малка круша
50 г рукола или дребна зелена салата
сол и черен пипер
Приготвяне
Ряпата се обелва и се настъргва.
Обеленият лук се наситнява. Смесва се с ряпата, листенцата мащерка и яйцето. Ако е прекалено воднисто, може да се добави 1-2 с.л. брашно.
Загрява се зехтинът или олио. Изпържват се тънки кюфтета от двете страни по около 2 мин. до златисто кафяво, като се загребва от сместа с малък черпак или голяма лъжица.
Може и да се изпекат на фурна в тава с хартия за печене, намазана със зехтина или олиото.
Изварата се разбърква с прясното мляко и 1 с.л. изцеден лимонов сок, сол и черен пипер.
Почистената от семето круша се нарязва на дребно, прибавя се в овкусената извара и се разбърква.
Кюфтетата от ряпа се гарнират с руколата и се поднасят с крушовата извара.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.