Празник с Lupa.bg: Кюфтета от ряпа с крушова извара (стъпка по стъпка)

за 2 порции, 35 мин

Кухня
10:09 - 03 Март 2020
1846
Празник с Lupa.bg: Кюфтета от ряпа с крушова извара (стъпка по стъпка)

Продукти

500 г ряпа – вид по избор

4 клонки мащерка

1 шалот или малка главичка червен лук

1 яйце

2 с.л. зехтин или олио

200 г извара

2 с.л. прясно мляко

½ лимон

1 малка круша

50 г рукола или дребна зелена салата

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Ряпата се обелва и се настъргва.

Обеленият лук се наситнява. Смесва се с ряпата, листенцата мащерка и яйцето. Ако е прекалено воднисто, може да се добави 1-2 с.л. брашно.

Загрява се зехтинът или олио. Изпържват се тънки кюфтета от двете страни по около 2 мин. до златисто кафяво, като се загребва от сместа с малък черпак или голяма лъжица.

Може и да се изпекат на фурна в тава с хартия за печене, намазана със зехтина или олиото.

Изварата се разбърква с прясното мляко и 1 с.л. изцеден лимонов сок, сол и черен пипер.

Почистената от семето круша се нарязва на дребно, прибавя се в овкусената извара и се разбърква.

Кюфтетата от ряпа се гарнират с руколата и се поднасят с крушовата извара.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.