При мръсен въздух сигналите към 112 нарастват с 10%

Фините прахови частици влияят директно върху човешкото здраве, категорични са специлиастите

Актуални новини
12:20 - 11 Юли 2019
3556
При мръсен въздух сигналите към 112 нарастват с 10%

Завишените над допустимите нива на фини прахови частици са отговорни за 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест. Това сочат данни на Световната здравна организация, които бяха цитирани по време заключителната среща по проекта "Връзка между измервания на фини прахови частици и здравни индикатори за остра заболеваемост в София".

Според изследването при надвишаване на среднодневната норма на съдържанието на фини прахови частици, сигналите към Центъра за спешна медицинска помощ се увеличават със средно 10%. За целите на анализа са използвани осреднени данни от официалните шест станции на Изпълнителната агенция по околна среда, както и осреднени стойности от станциите на гражданската мрежа на AirBG.info, които са над 300 броя на територията на София.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров заяви, че през последните години по безспорен начин е доказана връзка между здравето и замърсяването на въздуха, което води до различни проблеми. Сред тях са сърдечни заболявания, рак на белия дроб, неврологични разстройства, проблеми в развитието на плода при бременност и други.

"Това е сериозен проблем не само за пациентите, но и за лекарите, които се грижат за тях. Уверявам ви, че ежедневно лекарите се срещат с проблема и се чувстват безсилни пред това, че дадено заболяване се е "подмладило", коментира още д-р Маджаров.

По думите му това са факторите, свързани с околната среда, за които се изискват мерки от всички институции, неправителствени организации и от цялото общество.

"Министерството на здравеопазването винаги е заставало зад проекти като този, иницииран от сдружение „Въздух за здраве“ и Факултета по обществено здраве. Призоваваме и всички неправителствени организации в България да се обърнат към гражданите и заедно да подкрепим тези проекти и идеи.", каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Единодушното мнение на организациите участващи в изследването е, че нивата на замърсяване дори при кратка експозиция могат да се свързват с промени в здравето. Влияние има не само върху дихателната система, но и върху сърдечно-съдовата система и централната нервна система, като дори се повишават нивата на диабета и нефрологичните заболявания.

Това изисква бъдещо динамично следене и анализиране на връзките "високи наднормени нива на активни атмосферни замърсители - регистрирани оплаквания и заболявания на критичните органи и системи".

Според експертите проучването ще помогне на много медици от различни области – пулмолози, кардиолози, невролози и други. Ще се повиши и информираността на хората за тези проблеми, както и за решенията, които те могат да предприемат.