Пулсът на Виена тупти в „Кафенето без име”

Романът на Роберт Зееталер е сред акцентите на Панаира на книгата пред НДК

Книги
13:37 - 23 Май 2024
2426
Пулсът на Виена тупти в „Кафенето без име”

„Кафенето без име” на австрийския писател и актьор Роберт Зееталер е роман, който бие с пулса на Виена. Книгата излиза на български език в превода на корифея Любомир Илиев и с логото на издателство „Лист” само година след появата си на бял свят. Между страниците ѝ прозират животът и цветът на града от времето на 60-те години на миналия век, предадени с жив език и завиден усет към детайла.

Описвайки едно квартално кафене, номинираният за награда „Букър”, Роберт Зееталер портретува цяло десетилетие на социални и икономически промени. Сюжетът се завърта около Роберт Симон, на когото му е писнало от тежкия физически труд на виенския пазар „Кармелитенмаркт”. Насърчен от местния месар Йоханес Берг той наема занемарено кафене в квартал „Леополдщат”.

Роберт Зееталер е носител е на множество австрийски и международни награди за литература

Още първия ден там започват да се събират хора от квартала – зарзаватчията Наврачек, борецът Рене Вурм, едноокият Харалд Блаха, художникът Миша, две безименни възрастни дами...

Всеки ден те внасят тревогите и радостите си, поръчват кафе, бира, вино, хляб с кисели краставички, през зимата пунш, понякога споделят с напълно непознати. Тръгват си самотни, по-рядко с някого...

Корицата на „Кафенето без име” е дело на София Попйорданова

Обикалят едни и същи улици в квартала около Пратера, а читателите заживяват с обикновените им истории, които се разгръщат в малкото, уютно помещение, покрито с бръшлян. Търсят утеха, споделят радостите си, понякога вдигат любовни скандали.

„Кафенето без име” е вторият роман на 58-годишния Зееталер в каталога на „Лист”. Брилянтното четиво ще е сред акцентите на предстоящия Пролетен базар на книгата пред НДК и ще се продава с 20 % отстъпка на щанда на издателството в шатра № 2.