"Армията" е мъртва! Да живее "Армията" (СНИМКИ И ВИДЕО)

Една епоха отива в миналото, за да освободи място на бъдещето

Коментар
18:15 - 12 Декември 2023
7589
"Армията" е мъртва! Да живее "Армията" (СНИМКИ И ВИДЕО)

Всеки има своите любимци от детството, юношеството, от годините, когато е станал родител - разказвал на своите деца и внуци, предавал любовта и легендата за онзи ЦСКА. За този ЦСКА, за нашия ЦСКА, с който милиони българи през годините са плакали - от радост, от мъка... Родени в различни времена, всеки един от нас е бил свидетел на незабравими мачове, на големи битки, проведена на арената на големите гладиатори във футбола - "Народна армия", Българска армия", или просто "Армията"!

Стадионът в Борисовата градина ще си остане пропит с духа на едни от най-великите футболисти и спортисти, стъпвали на свещената трева (или в някоя от залите на клуба) и дали своя дан за историята - историята на най-великия български клуб, чието име винаги се е произнасяло в уважение от противниците (е, може ли и не от всички, но това е обяснимо!), а четирите букви са стряскали мислите и сънищата на големите и силните от Запада, когато са идвали в София.

Разбира се, тук е моментът да се отбележи, че една част от великите двубои на ЦСКА, останали в историята на европейските клубни турнири, са изиграни на националния стадион "Васил Левски", а някои чужди медии да възкликнат, че това е "гробница на шампиони"! Там са прекланяли глави Ювентус, Аякс, Нотингам, Ливърпул и Байерн. Но и това има своето обяснение - "Армията" е с по-малък капацитет, а желаещите да гледат на живо някои от най-големите легенди на българския и световен футбол, са твърде много.

Едно време се отива на мач на ЦСКА два-три часа по-рано, за да си намериш място.

На този стадион са играли Ването Колев, Кольо Цанев, Стоянчо Йорданов, Пената, Даци Филипов, Паро, Митата Якимов, Макето Гаганелов, Кучето Денев, Цецо Атанасов - Чугуна, Жеков - Вълшебния стрелец (а за едни други Каруцата), Цоньо Василев, Боби Средков, Боби Станков, Джони Велинов, Стойчо Младенов, Майкъла, Цецо Йончев, Пламен Марков, Керимов, а след тях и големите имена, записали имената си със златни букви в историята на българския футбол - Христо Стоичков, Любослав Пенев, Трифон Иванов и Емил Костадинов! Разбира се, има и още емблематични футболисти, обличали алената фланелка върху сърцето си (а не просто да я разхождат по терена), но няма как да бъдат изредени всички.

Историята

На 3 януари 1922 г. столична община отпуска на Офицерски спортен клуб Слава място за провеждане на мачове в Борисова градина. След обединението на ОСК Слава и Атлетик, стадионът добива името на обединения клуб АС-23. Всъщност, стадион реално може да се нарече за първи път през 1931-ва, когато се появява основното помещение, в което има канцелария, стая на служащия, мъжки и женски гардероби, душове за мъже и жени, салон за гимнастика.

Стадионът има две трибуни - източна и западна, а в северна и южна посока има места за правостоящи. На 3 август 1933 г. клубът АС-23 получава нотариален акт за собственост.

Към 1940 г. от северна и южна страна са изградени трибуни, което прави стадиона напълно завършен. Цялата сума за построяването му е три милиона лева, платени най-вече от клуба АС-23 и негови привърженици. Помощта от държавата е дарение за 55 000 лева, както и партиди с дървен материал. Стадионът през 1940-а е за 18 хиляди. От 1952-ра носи името "Народна армия", а на него играе клуб Чавдар - обединен армейски такъв, формиран след 1944-а.

В сегашния вид обаче арената е издигната през 60-те. През 1965-а е разрушена изцяло, а архитектите Антон Каравелов и Симеон Иванов ръководят строежа.

През 1967-ма "Народна армия" вече е за 32 000 зрители. Осветлението е поставено през 1982-а.

Някои от най-паметните мачове на "Армията"

18 юли 1951 г., ЦДНВ - Торпедо (Русе) 12:0

И днес това е най-голямата победа в историята на "А" републиканска футболна група или всички нейни наследници - Първа лига, елит на родния футбол... както искате да я наречем.

Голмайсторите са само трима - Петър Михайлов вкарва шест пъти, а по три пъти се разписват Димитър Миланов и Михаил Янков.

"Отборът на ЦДНВ постигна на своя терен най-големия резултат на сезона досега. Той победи русенския Торпедо с 12:0. Това бе една неравностойна борба. Софийските футболисти бяха пълни господари на терена и правеха каквото искаха. Забележително бе, че болшинството от головете бяха направени в началните минути на двете полувремена, когато играта имаше нормален характер. След това военните изнасяха топката пред вратата на своя немощен противник и задържаха играта там" - това е репортажът в "Народен спорт" за паметния мач.

13 октомври 1965 г., ЦСКА Червено знаме - Лимерик (Ейре) 2:0

Мачът е реванш от първия кръг в турнира за Купата на купите, а значимото е, че това е европейският дебют на ЦСКА в неговия дом. До този момент европейските двубои - включително знаменитото 8:1 над Динамо Букурещ и 4:1 над Ювентус, са постигнати на "Васил Левски".

След 2:1 в Дъблин в първия мач, българският тим спокойно продължава с общ резултат 4:1. Головете в реванша бележат Иван Колев и Евден Каменов.

3 октомври 1984 г., ЦСКА - Монако 2:1

Мач, който по-старите фенове никога няма да забравят. ЦСКА бие страхотния отбор на Монако с 2:1, а след 2:2 в първия мач, това стига за продължаване в 1/16-финалите за Купата на УЕФА. Стойчо Младенов и Ради Здравков вкарват головете в първите 13 минути, а стадионът бушува, претъпкан вероятно с повече хора, отколкото реално е капацитетът му.

След края млад мъж загива на изхода на сектор "Г", премазан от излизащите хора след края на мача. Около тази история и днес витае мистика, а тогавашната власт не отделя почти никакво внимание на трагедията. Няма репортажи, май няма и разследване.

26 октомври 1988 г., ЦСКА - Панатинайкос 2:0

В заснежена София идват ПАО и хиляди гърци, които изпълват сектор "Б" и допринасят за невероятна атмосфера. "Армията" просто гори, а головете на Ицо Стоичков и Любо Пенев дават победата на "червените" преди реванша в Атина. Напук на заканите на гърците - ще видите какво е ад във втория мач, ЦСКА ги бие и там с 1:0, с нов гол от дузпа на Любо Пенев. И отива на четвъртфинал в турнира за КНК.

1 март 1989 г., ЦСКА - Рода 2:1

Отново незабравим мач, славна европейска вечер и гол, който и днес се помни и преразказва по барчетата край "Армията". Емо Костадинов бележи с ножичен удар от въздуха за 2:0, след като традиционното ракетно попадение на Стоичков е дало идеален старт на мача.

Носителите на купата на Нидерландия връщат един гол в края и така "отварят" сериозно реванша. А през целия мач в София ЦСКА доминира и изпуска куп положения. В Керкраде Стоичков бележи за 1:2, а при дузпите вратарят Илия Вълов става герой с две спасявания и ЦСКА е на полуфинал.

1 ноември 1989 г., ЦСКА - Спарта (Прага) 3:0

Само месец след, като е постигнал най-голямата си победа в дербито с 5:0 над Левски, ЦСКА изнася нова лекция - на гордостта на Чехословакия, пълен с национали на страната. След 2:2 като гост, "червените" направо разпиляват съперника на "Народна армия".

В състава на Спарта играят шестима футболисти, които няколко месеца по-късно стигат четвъртфинал на Мондиал 1990. Но на "Армията" са напълно безпомощни, като ЦСКА по чудо не вкарва поне два пъти повече голове.

Стоичков е навсякъде - вкарва два пъти, като второто му попадение е шедьовър. Не по-малко красиво бележи и Емо Костадинов. Пътят към четвъртфиналите в турнира на шампионите е открит.

Март 1992 г., Цървена звезда - Панатинайкос (1:0) и Цървена звезда - Сампдория (1:3)

Отделна глава в историята на стадиона са двете визити на Звезда там преди 31 години, в качеството на сърбите на действащ шампион на Европа. Заради санкциите срещу Югославия, колосът от "Мала Маракана" избира "Армията" и десетки хиляди фенове пристигат, за да създадат атмосфера, която София никога няма да забрави.

Тези два мача се помнят най-вече с това - лудата сръбска публика, хилядите гърци от ПАО, както и малката, но шумна група тифози на Самп за втората среща. А мачовете са изключително важни - те са от полуфиналната група на турнира на шампионите, като Звезда - Сампдория е директен сблъсък за място на финала. Италианците отиват там, за да паднат от Барса на Ицо Стоичков с 0:1.

13 септември 1994 г., ЦСКА - Ювентус 3:2 (служебно анулиран резултат и присъдено 0:3)

УЕФА си го смята 0:3, но всеки, който е бил на стадиона или е видял този мач по телевизията, го помни. Подвиг!

ЦСКА в състав, пълен с млади момчета, изживяващ изключително труден сезон в родното първенство, бие невероятната селекция на Ювентус, в която се виждат имената на Анджело Перуци, Чиро Ферара, Роберт Ярни, Анджело ди Ливио, Дидие Дешан, Джанлука Виали, Фабрицио Раванели, а като резерва влиза младият Алесандро дел Пиеро.

Този отбор губи с 2:3 на "Армията", като Петър Михтарски вкарва два пъти, а Милен Радуканов бележи шеметен гол. Дел Пиеро и Порини са точни за гранда от Торино, който печели реванша с 5:1.

9 юни 1999 г., България - Англия 1:1

За последен път на тревата на "Армията" се появява Ицо Стоичков - с екипа на националния отбор. Мачът съвсем умишлено не е на "Васил Левски", а на стадиона, където легендарният №8 тръгва към славата на световния футбол.

Ицо играе 73 минути, асистира за гола на Георги Марков и напуска терена под тътена на стадиона, който скандира името му. На пистата край терена са Димитър Пенев и Йохан Кройф, уважили последния мач на "осмицата" за България. Треньор на англичаните е Кевин Кийгън, един от идолите на българския ас в детските му години. Голът за гостите вкарва пък Алън Шиърър, друга легенда.

А това е един от едва трите случая, в които България не губи официален мач от Англия. И единствен с попадение за нашите срещу "трите лъва" в двубой, различен от контрола.

17 юли 1999 г. Четвъртите в света на Димитър Пенев - Национален отбор на Димитър Димитров - Херо`99 4:2

"Българска армия" тогава събира за юбилейния демонстративен мач между България'94 (четвъртите в света от лудото американско лято) и България'99 (настоящият национален отбор) с капитан от ЦСКА и юноша на Добруджа - Милен Петков.

Стратега Димитър Пенев, голмайсторът Стоичков и капитанът Михайлов разрязват огромна торта пред сектор "А" за децата, а след това Сираков на три пъти и Емо Костадинов бележат за успеха на по-опитните с 4:2. На тима на Херо бележат Стилиян Петров и Милен Петков.

5 септември 2001 г. България - Дания 0:2

Повече от 22 000 зрители са дошли да подкрепят момчетата на Стойчо Младенов по пътя към Мондиал 2002, но "червения динамит" изригва два пъти под проливния дъжд, изсипващ се над София.

Йон Дал Томасон реализира два пъти - в началото на второто полувреме и в самия край на мача. Успехът впоследствие се оказва важен за датчаните, които заедно с Чехия отиват на Световното първенство в Корея и Япония, а нашите го гледат отново по телевизията.

20 септември 2001 г. ЦСКА - Шахтьор Донецк 3:0

ЦСКА​ печели първия сблъсък с Шахтьор Донецк след два гола на Владимир Манчев и едно попадение на Любослав Пенев. "Червените" дават сериозна заявка за втория кръг в турнира за Купата на УЕФА пред близо 15 000 привърженици на стадион "Българска армия".

"Армейците" под вещото ръководство на Аспарух Никодимов знаеха какво искат и как да го постигнат. Не трябва да бъде пропусната брилянтната игра на вратаря Ненад Лукич, който обезвери нападението на украинците, като предотврати чисти голове след удари на Воробей и Зубов.

ЦСКА се оттегля на почивка с два гола аванс, след като Владо Манчев и Любо Пенев поразяват украинската врата, а класиката оформя отново Манчев в 78-ата минута. И за трите попадения асистира Мето Деянов.

29 септември 2005 г., ЦСКА - Байер Леверкузен 1:0

Незабравим ден на "Армията" - с гол на мароканеца Мурад Хидиуед е повален един много силен отбор, играл на финал в Шампионската лига само четири години по-рано. В неговата атака блести Димитър Бербатов, който е посрещнат с мощни аплодисменти от трибуните на стадиона, откъдето тръгва за голямата игра.

Сектор "Г" скандира името му преди и след мача, но по време на срещата атмосферата е адска и за Димитър, и за целия тим на гостите.

ЦСКА е спечелил и в Германия първия мач, а с победата и на реванша влиза в груповата фаза на Купата на УЕФА.

9 август 2015 г., ЦСКА - Струмска слава 3:0

Исторически момент и най-голямото изпитание в цялото съществуване на ЦСКА.

Първи мач от шампионата на Югозападната "В" група за колоса на родния футбол, пратен при аматьорите за финансови неуреци. Насред нестихващи протести на феновете срещу решението на БФС цяло лято, отборът, воден от треньора Христо Янев, тръгва в най-трудния сезон в историята на "червените".

Прави го пред близо 10 000 души на "Армията", а головете на Преслав Йорданов, Йордан Йорданов и Александър Бранеков носят победата. ЦСКА печели първото място във "В" група с 94 от 96 възможни точки.

Вдига и Купата на България в края на сезона - единствен случай в историята на футбола у нас, когато това е правил тим със статут от трета лига.

26 ноември 2023 г. ЦСКА - Етър 2:0

ЦСКА може и да си взе сбогом с клубния дом "Българска армия" на 10 декември 2023-а в сегашния му вид с поражение с 0:1 от Лудогорец, но последната "червена" победа на стадиона остава тази срещу Етър с 2:0 в 18-ия кръг на шампионата.

Куриозното, че тя бе постигната в рамките на около 26 часа, след като първото полувреме се изигра на 25 ноември от 17:30 ч., а поради лошото втората част се състоя на 26 ноември от 18:30 ч.

Колко ли други отбори могат да се похвалят с подобен факт при последния си пълен успех на оставащ в историята стадион?

Любопитно е и че последният гол на ЦСКА бе вкаран от... централен защитник в лицето на Християн Петров, който заби второто попадение срещу "виолетовите". Петров бе едва един от двамата българи, които започнаха срещу Етър, както и един от тримата нашенци от общо 16 футболисти на ЦСКА, записали минути срещу новака.

Интересни факти, свързани със стадион "Българска армия"

1. "Армията" се намира в местността Пустинята в най-големия парк в София, като първото игрище на това място е изградено през 20-те години на ХХ век, когато главен общински градинар е елзасецът Йозеф Фрай.

2. До 1944 г. стадионът носи името "Атлетик Парк" и на него играе мачовете си АС-23, след което съоръжението става собственост на обединението Чавдар (София). От 1948 г. започва да се нарича "Народна армия" и става бастион на Септември при ЦДВ – първото наименование на ЦСКА.

3. В средата на 60-те години "Народна армия" търпи реконструкция по проект на арх. Антон Каравелов - син на свещеника и общественик Паисий Каравелов, и арх. Симеон Иванов. Стадионът става собственост на Министерството на народната отбрана.

На 15 март 1967 г. ЦСКА се класира за първи път на полуфинал за КЕШ, след майсторски гол на Димитър Якимов в мрежата на Линфийлд на "Армията". Близо 30 000 зрители виждат 30 удара на момчетата на Стоян Орманджиев към вратата на шампиона на Северна Ирландия.

4. На 10 юни 1978 г. на стадиона на ЦСКА се играе решаващата среща между Локомотив Сф и Левски, завършила 3:3 и донесла титлата на "червено-черните". Златото на Локомотив означава сребро за "армейците" – по същото време отборът на ЦСКА побеждава Славия на "Васил Левски" и чака да узнае дали "сините" ще му направят шампионски подарък на "Армията", което в крайна сметка не се случва.

5. През 70-те и 80-те години почти всяка сутрин армейски генерал Добри Джуров и останалият генералитет около ЦСКА играят тенис на кортовете пред "Армията". Привечер пък редовно в баскетболната зала се провеждат приятелски футболни мачове с волейболна топка – футболисти на ЦСКА срещу други "армейски" спортисти – баскетболисти, тенисисти, атлети и пр., които спят на стадиона. Култов пък остава случаят, когато в началото на 80-те гневният полковник Никола Миланов – Чопъра строява целия футболен тим на централната алея пред сектор "А". Всички са във военни униформи и с противогази – следва продължителна строева подготовка, докато наоколо зяпат десетки привърженици.

6. На 2 декември 1981 г. "Армията" вижда изумителен гол, дело на идола на "червените" запалянковци Георги Велинов. ЦСКА отнася с 9:1 Чепинец (Велинград) за Купата на Съветската армия. Единият от "армейските" голове отива на сметката на Джони – легендарният вратар бележи фамозно с изстрел от своята врата, след което Георги Илиев – Майкъла целува лявата му обувка.

7. През 1982 г. стадионът на ЦСКА се сдобива с осветление, за изграждането на което са платени $80 000. Сумата, необходима за прожекторите, идва от трансфера на бранителя Ангел Рангелов в гръцкия Ираклис.

8. Любослав Пенев дебютира за ЦСКА в навечерието на Бъдни вечер през 1984 г. – на 23 декември на "Армията". Бъдещият ас на Валенсия и Атлетико Мадрид сменя Илия Войнов – Принца на Враца, в края на двубоя за КСА срещу Етър, спечелен от "червените" с 2:1.

9. На 22 април 1987 г. Пенев вкарва пет гола на Черноморец Бургас за 73 минути на "Армията". След това Ел Голеадор напуска терена под овациите на публиката, а крайният резултат е 10:1 за ЦСКА. След десет години – на 24 май 1997-a, "червените" отнасят с 9:0 Раковски Русе и стават шампиони. Ивайло Андонов се отчита с четири попадения, а две реализира Жаир. Петър Жабов, именякът Методи Деянов и тийнейджърът Мартин Петров оформят крайния резултат. Всичко завършва с нахлуване на публиката на терена и "We are the Champions" на Queen.

10. На 26 октомври 1988 г. ЦСКА посреща Панатинайкос в турнира за КНК. Гърците пристигат на "Армията" с внушителна агитка, като преди мача се стига до сериозни боеве покрай подлеза на "Орлов мост". На заснежения терен звездният отбор на Димитър Пенев печели с 2:0, след точни удари на Христо Стоичков и Любо Пенев.

11. На 19 февруари 1990 г. на стадиона е учреден Клубът на привържениците на ЦСКА, чийто първи председател е Йордан Велков – Бат` Дана, а в Управителния съвет влизат други популярни цесекари като Христо Христов – Чичо Граф, Вячеслав Григоров – Чико, Александър Николов – Моркова, Петър Костов – Форцата, Венци Вучев, Васил Бурановски – Пожарната, Илия Илиев и др. Уви, някои вече не са сред живите...

12. През лятото на 1990 г. Христо Стоичков предава символично капитанската лента на Трифон Иванов, преди да потегли от "Армията" към Барселона. Сред футболистите на ЦСКА е и Красимир Балъков, който обаче скоро след това се завръща в Етър. От Борисовата градина към европейските върхове поемат още куп звезди: Любослав Пенев, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Йордан Лечков, Стилиян Петров, Мартин Петров, Димитър Бербатов.

13. В началото на 90-те години стадион "Народна армия" е прекръстен на "ЦСКА" – по времето, в което "армейския" клуб приема емблемата с лъвчетата. От 1993 г. съоръжението се нарича "Българска армия".

14. На 6 ноември 1991 г. президентът на ЦСКА Валентин Михов пуска безплатен вход за реванша за Купата на УЕФА с Хамбургер, като на трибуните на "Армията" се стичат рекордните 35 000 зрители. Въпреки огромния интерес, отборът на Аспарух Никодимов губи с 1:4.

15. За първи път трибуните на "Армията" виждат хореография на двубоя за КЕШ между Цървена звезда и Панатинайкос, игран на 18 март 1992 г. Заради войната в Югославия европейският клубен шампион приема гърците и Сампдория на стадиона на ЦСКА.

16. На 2 май 1992 г. ЦСКА пълни мрежата на Берое с десет топки. Гръмкото 10:2 идва малко преди отборът на Аспарух Никодимов да спечели шампионската титла, но на "Армията" се случва паметен куриоз – след десетия гол на "червените" на таблото се изписва 0:2. По този повод, докато по телевизията върви репортажът от мача, Павел Бошнаков съветва шефовете на "армейския" клуб да поправят таблото, за да може то да побира и двуцифрени резултати.

17. На 31 декември 1992 г. легендата на Левски Божидар Искренов пристига на "Армията" с лъскава лимузина и в костюм като манекен. Половин час по-късно Радостта на народа отпива шампанско в компанията на президента на "червените" Валентин Михов и треньора Цветан Йончев – става факт един от най-изненадващите и незабравими трансфери в родния футбол. След Новогодишните празници Искренов е посрещнат топло от феновете на ЦСКА, които дори изписват "Добре дошъл, Гиби!" в снега пред сектор "А".

18. На 13 септември 1994 г. ЦСКА побеждава в Борисовата градина италианския колос Ювентус с 3:2. За "червените" бележат Петър Михтарски (два) и Милен Радуканов, а след двубоя наставникът на "бианконерите" Марчело Липи споделя: "Ако някой си мисли, че сме подценили ЦСКА, ще сбърка". Впоследствие обаче, заради нередовна картотека на Михтарски, УЕФА присъжда служебно 3:0 за Виали, Раванели, Дел Пиеро, Дешан и компания.

19. На 6 юни 1995 г. младежите на България побеждават Германия с 2:0 в европейска квалификация, играна пред 6000 зрители на "Българска армия". Когато гостите излизат на пистата, запалянковците в сектор "А" започват да скандират "Лечков! Лечков!". Преди първия съдийски сигнал из канцелариите на стадиона се разиграва напрегнат панаир в търсене на паспорта на бъдещия капитан на ЦСКА Милен Петков. Важният документ така и не се намира, заради което техничарят от Североизтока пропуска победата над селекцията на Райнер Бонхоф.

20. На 9 ноември 1996 г. "Армията" приема единственото дерби между ЦСКА и Левски, което не се играе. "Сините" отказват да се явят и губят служебно с 0:3, след което са извадени от Купата на ПФЛ. Босът на клуба от "Герена" Томас Лафчис изтъква като причина за безпрецедентния скандал отказа да бъде сменен съдията Димо Момиров, каквото е искането му. В резултат на това публиката чака 15 минути, чува съдийски сигнал и вижда как Методи Деянов подава в центъра на Ивайло Андонов, за да дойде и краят на този исторически мач.

21. На 28 март 1998 г. на "Армията" се стичат 18 000 зрители за мача на ЦСКА с Металург Перник, за да видят завръщането на Христо Стоичков при "червените". Гръмва голям скандал при смяната на мегазвездата с Иво Андонов. Камата връчва капитанската лента на Трифон Иванов. Другият любимец на публиката обаче хвърля лентата на тревата, а смутеният Красимир Чомаков, намиращ се най-близо до Туньо, я подава на Емил Костадинов. В следващите дни шумната история не слиза от страниците на вестниците, като Ицо дори коментира напечената ситуация във "Всяка неделя". На нарочна пресконференция големият Трифон се извинява за постъпката си.

22. Трибуните в Борисовата градина помнят легендарното козируване на Ивайло Андонов, с което нападателят ознаменува всеки свой гол. Такъв е случаят и на 4 април 1998 г., когато Макето открива резултата срещу Левски Кюстендил, след центриране от корнер на Христо Стоичков. Реализаторът на ЦСКА започва да марширува, след което козирува пред носителя на "Златната топка".

23. На 29 септември 1998 г. "Българска армия" приема европейски двубой на ЦСКА с намален капацитет – вече 15 000 зрители. До късно предната вечер работници и доброволци редят възможно повече седалки, за да се спазят тогавашните нови правила на УЕФА относно международните срещи. "Армейците" на Димитър Пенев елиминират Сервет, след попадение на Валентин Станчев и много силна игра на вратаря Ивайло Иванов.

24. През пролетта на 1999 г. на "Армията" Йорданка Христова изпява за първи път "Сърца червени, сърца милиони" – музиката е на Евгени Димитров – Маестрото, а текстът принадлежи на поета и бъдещ депутат Ивайло Вълчев. Песента се превръща в химн на ЦСКА и оттогава звучи на всяко домакинство на "червените".

25. На 9 юни 1999 г. на "Българска армия" Христо Стоичков изиграва своя последен мач за България – срещу Англия в европейска квалификация. Специално за събитието в Борисовата градина пристига митичният Йохан Кройф, а новината за Стоичков стига до CNN. Срещата завършва 1:1, като Ицо се отчита с асистенция за гола на Георги Марков. В един момент Камата осъществява отличен пробив отляво и намира Христо Йовов пред голлинията на Дейвид Сиймън, но Бижутера не уцелва вратата.

26. На 17 юли 1999 г. стадионът на ЦСКА е домакин на демонстративния мач по случай петгодишнината от Мондиал’94 между бронзовите медалисти на Димитър Пенев и звезди от вътрешното първенство, водени от националния селекционер Димитър Димитров. Ветераните на Пената печелят без проблеми, а Наско Сираков се отчита с хеттрик, след което казва пред репортера до тъчлинията, че "вкарването на голове не е стихотворение, за да го забравиш". Стратега, Борислав Михайлов и Христо Стоичков режат огромна торта на пистата, а Камата подарява топка с автографи на президента Петър Стоянов. В края Клуб НЛО изнася концерт на импровизирана сцена пред сектор "А".

Като стана дума за музика, да кажем, че на 8 юли 2011 г. "Българска армия" приема Sofia Rocks: над десет часа рок и метъл фенове куфеят на изпълненията на Judas Priest, Whitesnake, Saxon и др. През 1983 г. пък прочутият италиански певец Джани Моранди подскача на трибуните на "Армията" на мача за КЕШ между ЦСКА и Рома (0:1).

27. През лятото на 1999 г. в Борисовата градина става напечено, след като Любо Пенев сваля Илия Павлов от президентското кресло в ЦСКА. Временно на "Армията" има двувластие, а в един момент група фенове, предвождани от известния цесекар и спортен журналист Румен Янков (светла му памет!), завземат стадиона, което е невиждан епизод в историята на "армейския" клуб.

Временно за шеф на стадиона е определен запалянкото Андрей Иванов, наричан Цар Борис заради визуалната му прилика с бащата на Симеон II. По същото време от фланелките за новия сезон е изрязано логото на MG, на чието място е пришит надписът "ЦСКА". На 10 септември Димитър Бербатов вкарва куриозен гол срещу Славия на "Армията", след което целува ЦСКА на своята фланелка.

28. На 24 август 1999 г. "червените" приемат Портадаун в реванш за Купата на УЕФА. Възпитаниците на Димитър Пенев побеждават без никакви проблеми с 5:0. Любопитното е, че ЦСКА е домакин в резервния си бял екип. Причината се крие във факта, че гостите от Северна Ирландия пристигат в София само с едни одежди – изцяло в червено.

29. На 30 октомври 1999 г. ЦСКА надвива Левски с 1:0 на "Армията". Димитър Иванов, наречен "чирпанската кама" от Сашо Диков, бележи най-бързия гол в историята на дербито – в 36-ата секунда, а капитанът на "червените" Милен Петков пропуска дузпа към края.

Двубоят се запомня и с изпочупения сектор "Б". Ексцесиите стартират преди първия съдийски сигнал, когато гостуващата агитка започва да хвърля седалки по пистата. За да успокои страстите на "сините" привърженици, пред сектор "Б" се появява мениджърът на Левски Николай Илиев, който влиза в диалог с ултрасите. От ЦСКА пък обявяват, че щетите по трибуната възлизат на 100 000 германски марки.

30. Най-голямото знаме на „Армията“ е опънато в края на ХХ век – огромен плащ с надпис "Една любов, една борба, един отбор" и с изобразен фен, разкъсващ фланелката си, на която пише "Победа или смърт". Появява се за първи път на двубоя на "червените" с Нефтохимик на 27 февруари 2000 г. Мачът обаче се превръща в кошмар за тима на Димитър Пенев, който е сразен с 1:4. Така знамето, с размери 15 на 15 метра и тежащо близо половин тон, остава единствената гордост на "армейците" в този хладен следобед. Смята се, че фенове на ЦСКА все още съхраняват огромния транспарант.

31. На 24 август 2000 г. Димитър Бербатов вдига пет пъти на крака 15 000 зрители в Борисовата градина. Бъдещата звезда на Манчестър Юнайтед вкарва пет попадения на Конструкторул за Купата на УЕФА, а ЦСКА громи с 8:0. Особено грандиозен е вторият гол на 19-годишния нападател, който прехвърля вратаря от около 40 метра. Така Бербатов поставя рекорд за най-много голове за "червените" в мач от евротурнирите.

32. На 23 ноември 2000 г. техничарят Методи Деянов вкарва един от най-красивите голове на "Българска армия". Любимецът на сектор "Г" бележи с ефектна странична ножица във вратата на Свилен Симеонов от Нефтохимик – след акробатичния изстрел на Деянов топката буквално къса мрежата на "шейховете".

33. В края на февруари и началото на март 2001 г. ЦСКА записва две тежки загуби в Ловеч – 1:4 за първенството и 0:3 за Купата на България. На 4 март "Армията" осъмва с нарязани греди. През лятото на 2023 г. вратите на игралното поле са извадени от бесни фенове – този път след 0:3 от Лудогорец.

34. На 13 август 2002 г. Макаби Хайфа приема на "Българска армия" Щурм (Грац) в среща от плейофите в Шампионската лига. През 2006 и 2007 г. Локомотив София домакинства на "Армията" за Купата на УЕФА, като апотеоз на силните игри на отбора на Стефан Грозданов са мачовете с Фейенорд и Рен.

35. На 13 август 2003 г. ЦСКА на Стойчо Младенов гостува на Галатасарай в плейофите на Шампионската лига. Малко преди това от "Армията" към Истанбул потеглят десетки автобуси с фенове, като според някои това е най-многобройният български десант за гостуване в европейските клубни турнири - близо 4000 души.

36. На 23 ноември 2003 г. зрителите на "Армията" стават свидетели на нещо странно и запомнящо се. ЦСКА отнася с 5:0 Ботев Пд за Купата на България. В този мач централният защитник Ибрахима Гай пропуска дузпа, нацелвайки гредата. Забележителното обаче е екипировката на гостите от Пловдив, които излизат облечени като... Рома. Емблемата с вълчицата и братята Ромул и Рем е върху гащетата на "канарчетата". На фланелките същата е сменена с тази на Ботев, но пък на гърдите на пловдивчани стои спонсорът на италианския клуб Mazda.

37. На 21 февруари 2004 г. Стойко Сакалиев дебютира на "Българска армия" по възможно най-добрия начин. Атрактивният нападател открива резултата срещу Славия с фантастична задна ножица. След това Саката куфее и показва фланелка с надпис "Една любов, една борба, един отбор", подарена му преди това от фен, а това става негова запазена марка. На същата врата – откъм сектор "Б", легендата Емил Костадинов бележи своя знаменит гол с "ала Пиола" срещу Рода на 1 март 1989 г.

38. На 10 септември 2004 г. Христо Янев и Стойко Сакалиев правят незабравима атракция в Борисовата градина. Фаул пред наказателното поле на Спартак Вн кара публиката да очаква голов изстрел на Янев, но Саката се засилва, след което пада като посечен и чуква с глава топката към своя колега – следва убийствен шут на Ицо, спрял се в горната греда, и аплодисменти от целия стадион.

39. През 2005 г. Министерството на отбраната прехвърля собствеността на стадиона на ЦСКА на спортното министерство.

40. На 4 декември 2005 г. е отсъдена дузпа за ЦСКА срещу Вихрен на "Армията", след падане в наказателното поле на Велизар Димитров. В 27-ата минута резултатът е 0:0, но от трибуните се чуват призиви Христо Янев да пропусне дузпата. Така и става – звездата на "червените" шутира над вратата. Впоследствие отборът на Миодраг Йешич бие с 6:0.

Друг фенски възглас пък призовава вратаря Ивайло Петров да вкара дузпа срещу Славия. Това се случва на 23 септември 2006 г. Наказателният удар трябва да се изпълнява от Тиаго Силва, но виковете на публиката карат Пламен Марков да нареди зад топката да застане Пифа – следва точен удар и гол на вратаря, върху чийто гръб веднага се мята халфът Георги Илиев.

41. Фенове на ЦСКА правят пирошоу в Борисовата градина, докато Левски губи от Барселона на стадион "Васил Левски" в Шампионската лига на 22 ноември 2006 г. Запалянковците на "червените" са подготвили сериозна илюминация на козирката на "Армията" и ознаменуват всеки гол на испанците с мощна заря.

42. През май 2008 г. пред сектор "А" е открита Алея на славата, като признание получават легенди на ЦСКА от различни спортове: Христо Стоичков, Димитър Пенев, Димитър Якимов, Петър Жеков, Манол Манолов, Нако Чакмаков, Иван Колев, Любослав Пенев, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Георги Димитров – Джеки, Стойчо Младенов, Георги Велинов, Димитър Бербатов, Мартин Петров, Таня Богомилова, Мария Гроздева, Весела Лечева, Мария Гигова, Валентин Йорданов, Петър Лесов, Никола Станчев, Христо Марков и др.

43. На 24 май 2008 г. на "Българска армия" се играе шоу-мач по случай 60-годишния юбилей на ЦСКА. На терена са някои от най-големите клубни легенди, начело с Христо Стоичков, а празникът е уважен от световния шампион Лотар Матеус. В края всички на игрището стават от един отбор и се насочват към вратата на Даниел Беконо, за да бъде фиксирано крайното и празнично 6:6.

44. На 10 март 2009 г. огромна топола смазва зловещо девет автомобила на паркинга пред "Българска армия", като по чудо не се стига до жертви.

45. На 31 март 2015 г. най-големият български футболист Христо Стоичков дарява на музея на ЦСКА копие на "Златната топка", която получава в Париж през 1994 г. Няма друг български стадион, на който може да се види тази ценност.

46. На 20 април 2016 г. ръководството на ЦСКА пуска билетите за полуфиналния реванш за Купата на България с Берое на символична цена от 1 лев. Трибуните на "Армията" се препълват, а момчетата на Христо Янев печелят след голове на Преслав Йорданов и Николай Цветков – Демона.

47. На 30 март 2017 г. пред административната сграда на "Българска армия" има невиждано струпване на полицейски части – поводът е търгът за армейската емблема, който след това е пренасочен за Кърджали.

48. Сектор "Г" винаги е бил сърцето на "Армията"! От години Северната трибуна показва класа с пищни хореографии, внушителни факлеади и мощно пеене. През десетилетията в "Г" са туптели сърцата на безчет момчета и момичета с червени шалове.

Ако погледнем дълбоко назад във времето, може да стигнем до първите лидери на агитката на ЦСКА през 60-те години: Гацо, Бруно, Йовата, Вальо Голямото ухо. Следва генерацията на Васо Пожарната, Кичето, Кошмара, Манов, Делов, Канарите от "Изток", Куни, Лео, Иван Японеца, Владо Японеца, Кьопека, Биров, Тексаса.

В края на 70-те идва времето на Дучето, Дани Пънка, Люси, Пилето, Жабата, Загорски, Тухлата, Орела, Аквариумчето, Тошо Дереджето, Дани Гумата, Роджърса, Весо Киса, Зозо, Бобъра, Бойкин, Рашо, Козела, Юри Пънкаря.

През 80-те към сектор "Г" се присъединяват Ченцо, Фризьора, Фореста, Орхан, Финци, Иван Кубинеца, Джиджи, а сетне Тръпчо, Антоан Джевиза, Буземеца, Мънки, Кубето, Фюри, Цоната от Берковица и др.

Около 1990 г. идва поколението на Маратонката, Рижавия, Мачката, Главата, Весо Клюна, Качо, Дени, Шопа, Владо Цесекаря, Сашо от "Слатина".

"Спомени, спомени, спомени! Толкова са много, че не можах да мигна от емоциите! "Българска армия" ще живее вечно! Скоро ще я видим напълно нова и прекрасна! Благодаря ти, ЦСКА! Благодаря, че съм частичка от Армията!", написа Христо Стоичков в социалната мрежа след края на последния мач с Лудогорец. Думи, които описват всичко.

Благодарен съм за всичко, което съм видял и преживял на този велик стадион! Благодаря, ЦСКА!

"Армията" е мъртва! Да живее "Армията"!