Радев: Да се проверят всички потоци с природен газ след истерията с "Боташ"

Нека се види ефектът от лицемерието и некомпетентността, заяви президентът

Икономика
19:36 - 24 Април 2024
3625
Радев: Да се проверят всички потоци с природен газ след истерията с "Боташ"

Държавният глава Румен Радев иска да се проверят всички потоци с природен газ, които влизат в страната. Той обърна внимание на този проблем на народните представители след като вече приключи работа временната комисия за договора с Боташ. Държавният глава поиска това да стане със "същата стръв и ожесточение" да се направи такава проверка след апогея на истерията по темата "Боташ".

Напълно подкрепям г-н Главчев в неговия избор за който и да е министър, защото отговорността е негова. Това заяви президентът Румен Радев.

Той поздрави народните представители за увеличението на заплатите на военнослужещите. По думите на държавния глава той самият отдавна призовавал за мярката.

Президентът говори и за договора с „Боташ”:

„Съзнателно изчаках истерията за „Боташ” да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за енергийната ни сигурност материя”, каза държавният глава. Той призова депутатите да проверят защо капацитетът по този договор не се използва изцяло.

„Това означава да извършат щателна проверка от къде и какъв газ внасяме”, допълни Радев. По думите му вероятността договорът за пренос на газ от Русия през Украйна към Европа да не бъде подновен през 2025 г. е огромна. „Тогава много европейски държави ще имат нужда от газ и договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден”, подчерта президентът.