Разследване на Lupa.bg: Жената на Божков излиза от килия, без да плати гаранцията от 1 милион?

Актуални новини
19:47 - 07 Октомври 2020
14235
Разследване на Lupa.bg: Жената на Божков излиза от килия, без да плати гаранцията от 1 милион?

Съпругата на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков Елена Динева може да излезе от ареста, без да плати 1 млн. лева парична гаранция, предполагат пред Lupa.bg юристи. Те се позовават на чл. 63 на Наказателния кодекс, ал. 4, който гласи, че обвиняемият няма право да бъде задържан повече от 8 месеца, ако е извършил тежко умишлено престъпление.

Засега Елена Динева е обвинена за участие в организирана престъпна група, ръководена от съпруга й Васил Божков. От прокуратурата смятат, че тя била запозната в детайли със сделките около хазартния бизнес на мъжа й, което я прави негов съучастник.

Според чл. 63 от НПК, ако тя бъде обвинена и в други престъпления, които се наказват с над 15 г. лишаване от свобода, тогава тя може да остане в килия повече от година: Чл. 63, (4): Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от осем месеца, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление, и повече от една година и шест месеца, ако лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от два месеца.

Елена Динева обяви в съда, че й е непосилно да плати 1 млн. лева гаранция, тъй като сметките й са запорирани. При това положение трябва да остане в ареста. Апелативният специализиран съд мотивира наложената висока гаранция с доброто й имотно състояние, като изтъкна, че притежава апартамент в Париж за 25 млн. евро, както и скъпи картини.

По отношение на иззетите 6566 ценности от колекцията на Васил Божков юристи разясниха, че те могат да бъдат конфискувани само когато приключи наказателното дело и се установи, че артефактите са придобити по престъпен начин или по гражданскоправен ред. Това обаче ще стане след години. Правозащитниците обърнаха внимание, че културните ценности не могат да бъдат национализирани, както обявиха от прокуратурата, а отнети в полза на държавата.