Репички в ориз с краставица и пушено филе (стъпка по стъпка)
за 4 порции, 60 мин
Продукти
1 портокал, 600 мл зеленчуков бульон, 150 г ориз – вид по избор, 1 краставица около 300 г, 1 връзка репички, 3 с.л. плодов оцет – ябълков или друг, сол и черен пипер, 2 с.л. олио или зехтин, 100 г варено-пушено месо – котлет, врат, филе бекон, шунка.
Приготвяне
1
Кората на половината портокал се обелва на тънки ленти. Изцежда се сокът на целия портокал.
2
Кипва се бульонът с портокаловата кора. Слага се оризът и се готви под капак на тих огън около 25 мин.
3
Маха се портокаловата кора. Оризът се оставя да изстине.
4
Краставицата се разполовява надлъжно, отстранява се семето с лъжичка. Твърдата част се нарязва напречно на тънки парченца.
5
Репичките се нарязват на тънки шайби. Най-крехките листа на репичките се запазват.
6
Смесва се 50 мл портокалов сок с 2 с.л. оцет, сол, черен пипер и олиото или зехтина. Разбърква се с ориза.
7
Добавят се репичките и краставицата и се оставя да престои около 15 мин.
8
Прибавя се пушеното месо, нарязано на ивици.
9
Листата на репичките се нарязват на фини ленти и се прибавят с внимателно разбъркване. Полива се с останалите оцет и портокалов сок и се поръсва с още малко сол и с черен пипер.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.